Újabb európai országban zárták el a gázcsapot az oroszok: mi a helyzet Magyarországon?

Pénzcentrum2022. április 27. 08:34

Lengyelország után mától az orosz Gazprom Bulgáriába is leállította a gázszállítást, adta hírül az MTI. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán tájékoztatott a magyar helyzetről.

A bolgár energiaügyi minisztérium közölte kedden, hogy az orosz Gazprom Lengyelország után most Bulgáriába is leállítja a gázszállítást, nem sokkal azután, hogy a lengyelekről szóló hírek körbejárták a világsajtót.

A tárca szerint erről az orosz gázipari óriásvállalat tájékoztatta a Bulgargaz állami földgázvállalatot. A minisztérium közölte, hogy az állami energetikai cégekkel közösen tesznek lépéseket a helyzet kezelésére, de egyelőre a szófiai vezetés nem korlátozta a bolgár fogyasztók gázellátását.

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik

– jelentette be Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A miniszter kijelentette, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, éve 3,5 milliárd köbméter az úgynevezett déli útvonalon, tehát, Törökörszág, Bulgária és Szerbia felől érkezik hazánkba. Ami miatt érthető módon nyugtalanító lehet a most megjelent szankció.

Szijjártó Péter szerint viszont ez Magyarországot nem érinti, hiszen nem az arról érkező gázcsapot zárták el, hanem csak a Bulgáriába közvetlenül érkező gázt korlátozták döntésükkel az oroszok. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében

– hangsúlyozta a miniszter.

Címkék:
gáz, magyarország, földgáz, orosz, minisztérium, bulgária, szijjártó, gazprom, orosz-ukrán válság,