Tovább drágul a magyar gabona: nem sikerült megállítani az áremelkedést

Pénzcentrum2022. április 25. 08:32

Nem véletlen, hogy a háború miatt a búza 14 éves csúcsára drágult, hiszen a globális export majd harmadát Ukrajna és Oroszország adja. Hiába várták sokan, végül nem állította meg a gabonakivitelt a kormány exportkorlátozása.

Az agárminiszter márciusben azt ígérte, rendkívüli intézkedéssel állítják meg az gabona áremelkedést Magyarországon. Március elejétől él a rendelet, amellyel ezt akarták kivédeni, de az állam eddig egyszer sem élt elővásárlási jogával, a búza pedig 10-20 százalékkal tovább drágult Magyarországon - számolt be az RTL Klub Híradója.

A rendelet nem tiltotta meg a kivitelt, csupán bejelentési kötelezettséget írt elő a termelőknek, az államnak pedig elővásárlási jogot adott május 15-ig. Piaci árat kellene fizetnie, ha vásárol.

Az állam élhetne elővásárlási joggal. Ez azt jelentené, hogy ha az állam megveszi, akkor az a tétel nem fog kimenni exportra. De eddig erre nem került sor 

 – mondta az RTL Híradónak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az intézkedés az árakat sem tudta mérsékelni, hiszen a termelők – látva a világpiaci árakat – kifejezetten magas összegeket kérnek a terményért - írja a Portfolio. Legtöbben nincsenek rászorulva a likviditásra, nem kockáztatnak tehát sokat azzal, ha magas árakat mondanak, hiszen ha nem adják el, várhatóan később még többet fog érni.

Címkék:
drágulás, állam, export, rendelet, rtl, búza, gabona, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,