Veszélyben a magyar dohány: cudar idők jönnek az ágazatra

Magyar Nemzet2022. március 29. 09:31

Komoly nehézségekkel kell szembenézniük a dohánytermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak: a termelők egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt, ráadásul a generációváltás is komoly fejtörést okoz az ágazat szereplőinek. 

Az elmúlt években alaposan megfogyatkozott a hazai dohánytermesztők köre: míg 2004-ben közel ötezren foglalkoztak ezzel a tevékenységgel, mára alig hatszáz gazdálkodó maradt - számol be a Magyar Nemzet.

Kiöregedett az ágazat, a fiatalok nem a mezőgazdaságban és nem a dohánytermesztésben látják a jövőjüket. Ez azt jelenti, hogy megszűnt az a hagyományozódás, ami korábban jellemezte az ágazatot, ma már sajnos nem apáról fiára száll a dohánytermesztés mestersége - hangzott el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Kenyeres Sándor, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnökének podcastbeszélgetésében.

A dohányhoz  megfelelő szakmai tudás szükséges, ráadásul igencsak magas a beruházási igénye is, ezért is nehéz új belépőket találni a régiek helyére.

A munkaerőproblémák mellett az egyre növekvő energiaköltségek is komoly kihívás elé állítják az ágazatot. Az ipari gáz 3-4 szeres drágulása mellett a termelőknek a műtrágyaköltségek és a munkabérek jelentős növekedését is le kell nyelniük. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ám fontos területe a mezőgazdaságnak, hiszen a dohánytermesztést jellemzően olyan területeken folytatják, ahol más mezőgazdasági növénnyel nem érne meg foglalkozni.

Címkék:
magyarország, dohányzás, dohány, magyar, munkaerőhiány, mezőgazdaság, ágazat, dohánytermesztés,