Putyin biológiai fegyverek bevetését fontolgathatja: hazaküldték a személyzetet Csernobilból

Pénzcentrum/MTI2022. március 22. 07:31

Vlagyimir Putyin biológiai és kémiai fegyverek bevetését fontolgathatja, miközben az ukránok visszafoglaltak egy várost. Három hét után hazaengedték a csernolbili atomerőmű személyzetét. Az oroszok ellátmányai állítólag már a végüket járják. Zelenszkij ismét a Putyinnal való személyes találkozót követelte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hazudott, amikor azt állította, hogy Kijevnek kémiai és biológiai fegyverei vannak. Az, hogy erről beszélt, azt mutatja, hogy ő maga fontolgatja kémiai és biológiai fegyverek bevetését az ukránok ellen – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök egy üzleti kerekasztal-beszélgetésen - áll a The Guardian beszámolójában. Az amerikai  állításait bizonyítékokkal nem támasztotta alá.

Hazamehettek a dolgozók Csernobilból

Hétfőn felváltották a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető, három hete folyamatosan dolgozó, egyetlen műszaknyi személyzet másik felét is, miután vasárnap már távozhatott a személyzet egyik fele – jelentette be az ENSZ nukleáris megfigyelőközpontja, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A személyzet azóta folyamatosan ellátta feladatát, amióta az orosz erők elfoglalták a létesítményt. Az atomerőmű február végén került orosz csapatok kezére, azóta nem váltották le a 211 fős műszaki stábot, amely szellemi és fizikai kimerültség miatt már nem tudta ellátni biztonságosan feladatát.

“Az ukrán felügyelet tájékoztatása szerint a műszaki személyzet fele vasárnap, a másik fele pedig hétfőn hagyta el a létesítményt, tizenhárom szakember kivételével, akik a maradás mellett döntöttek” – áll a NAÜ közleményében. Az ukrán őrök többsége, akik az orosz birtokbavétel idején a helyszínen voltak, szintén a maradás mellett döntöttek.

Több mint három héten át egyetlen műszaknyi személyzet működtette az ukrajnai létesítményeket, amelyek az 1986-ban a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszínéül szolgáló, mára már nem működő erőmű mellett helyezkedtek el.  A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már hetek óta szorgalmazta a folyamatos szolgálatban lévő személyzet leváltását, mert a rendkívüli nyomás alatt dolgozók kimerültsége egyre nagyobb veszélyt jelentet a létesítmény biztonságára.

A legnagyobb hitelminősítők már hátat fordítottak az oroszoknak

Az S&P Global Ratings hitelminősítő intézet bejelentette, hogy április 15-ig felszámolja minden üzleti kapcsolatát oroszországi ügyfeleivel, és nem nyújt számukra többé adósbesorolást. A hitelminősítő társaság lépése hetekkel követi anyavállalata, az S&P Global Inc. pénzügyi információ szolgáltató és adatelemző cég bejelentését, miszerint felfüggeszti oroszországi üzleti kapcsolatait, és csatlakozik az Oroszországgal szembeni, szigorodó gazdasági szankciók keretében az országból kivonuló vállalatok sorához.

A nyugati szankciók egyebek között befagyasztották az orosz központi bank 640 milliárd dolláros vagyonának nagy részét, több bankot kizártak a SWIFT globális fizetési rendszerből, a rubel árfolyama pedig ezt követően szabadesésnek indult. A Moody’s és a Fitch hitelminősítők szintén felfüggesztették kereskedelmi tevékenységüket Oroszországban már a hónap elején – emlékeztetett az MTI.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ukrán hadsereg visszafoglalhatott egy Kijev melletti várost

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy visszafoglalták a Kijevhez közeli Makariv városát – írja a BBC. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a konfliktusról szóló legújabb jelentésében azt írta, hogy csapatai kiszorították az orosz katonákat a fővárostól mintegy 60 kilométere nyugatra fekvő városból. A BBC igazolni nem tudta az ukrán állítást.

Az ukránok szerint fogyóban az oroszok ellátmányai

A megszállók legfeljebb három napra rendelkeznek lőszer- és élelmiszerkészletekkel. Hasonló a helyzet az üzemanyaggal, amit tartálykocsik pótolnak – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara. Az Unian ukrán hírügynökség szerint az előző napon kilenc ellenséges légi járművet találtak el: egy repülőgépet, hat pilóta nélküli repülőgépet és két helikoptert. A lelőtt rakéták száma pontosítás alatt áll.

Az ukrán forrás szerint mintegy háromszáz megszálló megtagadta a támadásokra vonatkozó parancsok végrehajtását, és 70 egységnyi felszereléssel elhagyta a hadművelet területét. Mint mondták, a luhanszki régió ideiglenesen megszállt területein a kényszermozgósítás kaotikusan megy végbe, ugyanis a mozgósítottak többsége nem rendelkezik katonai tapasztalattal.

Zelenszkij Putyinnal tárgyalna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel akar tárgyalni a háború befejezéséről. Alacsonyabb rangú ukrán és orosz politikusok már többször egyeztettek a tűzszünetről az elmúlt hetekben, komolyabb megállapodások nélkül. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy bármilyen formában hajlandó orosz kollégájával beszélni, azaz a személyes találkozót sem zárta ki. Szerinte ugyanis egyeztetés nélkül lehetetlen a háborúnak véget vetni.

Címkék:
oroszország, nemzetközi, ukrán, orosz, atomenergia, orosz gazdaság, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,