Nagy fájdalmat okozna az energiaembargó Közép-Európában: jobban függ a gazdaságunk az energiától, mint hinnénk

Pénzcentrum2022. március 10. 10:45

A Commerzbank felmérése szerint a közép-és kelet-európai országok gazdaságának működése sokkal jelentősebb mértékben függ az energiától, mint a nyugati országoké. Az energiaembargó bevezetése az Európai Unióban sok tagállamot nagyon rosszul érintene.

Az Egyesült Államokban már bevezették az orosz energiát érintő embargót, amit az Európai Unió számára is javasoltak. A hatása viszont nagyban eltérő lehet a különböző tagállamokat nézve, hiszen függ attól, hogy az orosz energiát milyen mennyiségben használja fel az ország, de ezt leszámítva az egész uniót nézve növelné az energiahiányt a piacon a szankció.

A Commerzbank deviza- és feltörekvőpiaci elemzője, Tatha Ghose szedte össze, hogy mennyire enrgia-intenzívek az európai országok, azaz egységnyi GDP előállításhoz kinek mekkora energiára van szüksége, írta meg a Világgazdaság. Ez és az Eurostart adatai pedig azt mutatják, hogy a közép- és kelet-európai országok egységnyi gazdasági teljesítményhez jóval több energia szükséges, mint a nyugaton. A kimutatás alapján pedig a legenergiafüggőbb Bulgária és Albánia, de Lengyelország és Magyarország is azok között van, akinek kifejezetten energiaigényes a gazdasága.

Az EU állam- és kormányfőinek csütörtök-pénteki csúcstalálkozója kapcsán a napokban több kormánytisztviselő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette, hogy súlyosan sértené a magyar érdekeket, ha az EU bevezetné az olaj- és gázszankciókat. A fentiek alapján pedig nem csoda, hogy a tagállamok erősen megosztottak az embargó kérdésében: az orosz földgáztól és kőolajtól függő Németország előre elutasította az energiaimport tiltását az amerikai mintára, bár a Commerzbank szerint a német GDP-t kevésbé viselné meg az energiahiány, mint az legtöbb EU-tagországét.

Címkék:
energia, oroszország, eu, országok, szankció, orosz, gdp, commerzbank, energiaválság,