Megszólalt az MNB-alelnök: elszállhat az infláció, drágítanák a forint shortolását

Pénzcentrum2022. március 8. 15:47

A pénzügyi rendszer továbbra is stabil, a monetáris tanács ezt részpiaconként áttekintette a mai ülésén - mondta Virág Barnabás. Az MNB-alelnök kifejtette, a fogyasztói árak éves emelkedése gyorsult, 8-8,5 százalék környékére, ami az 5,35 százalékos irányadó kamat mellett még mindig negatív reálkamatot jelent.

Rendkívüli kamatemelést hajtott végre a jegybank Monetáris Tanácsa: az egyhetes fedezett hitel és az overnight fedezett hitel kamatát 100 bázisponttal 6,4 százalékra emelte. Az alapkamat és az overnight jegybanki betét kamata változatlanul 3,4 százalék, vagyis a Monetáris Tanács feljebb tolta a kamatfolyosó tetejét és kiszélesítette azt.

A magyar gazdaság az orosz-ukrán háború előtt erős növekedési képességgel rendelkezett, de az inflációs nyomás a gazdaságban erősödött. A háború gazdaságot lassító és inflációt erősítő hatású - mondta Virág Barnabás MNB-alelnök a kamatemelési hátteréről tartott tájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a pénzügyi rendszer továbbra is stabil, a monetáris tanács ezt részpiaconként áttekintette a mai ülésén.

A forint árfolyama nagyot gyengült, amit a külföldiek spekulatív pozícióinak kiépítése magyarázza az alelnök szerint. A short pozíciókat tartani, finanszírozni kell, ez pedig fájdalmas lesz, mert a jegybank ezt drágítani fogja - tette hozzá. Később kifejtette, hogy a forint shortolása a piac működésének szerves része, a kiélezett geopolitikai helyzet, amit a szomszédunkban zajló háború jelent magyarázza a forint elleni pozíciók felvételét. Ezek rövid távú pozíciók, a helyzet gyorsan változhat. Kiemelte, hogy a jegybank kész bármikor hozzányúlni az egyhetes betét kamatához, ha indokoltnak látja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztikai hivatal szerdán hozza nyilvánosságra a februári inflációs adatot, Virág Barnabás előrejelzése szerint a fogyasztói árak éves emelkedése gyorsult, 8-8,5 százalék környékére, ami az 5,35 százalékos irányadó kamat mellett még mindig negatív reálkamatot jelent.

Címkék:
hitel, mnb, betét, alapkamat, jegybank, forint, infláció, jegybanki alapkamat, március, kamatemelés, monetáris tanács, forintgyengülés, monetáris politika, forintárfolyam, mnb kamatdöntés,