10 éven belül leválna az EU az orosz gázról: már idén komoly korlátozás jöhet

Pénzcentrum2022. március 8. 18:05

2030-ra teljesen függetlenedne az EU az Oroszországból érkező energiaforrásoktól. Az Európai Bizottság emellett azt indítványozza, hogy az orosz gáz iránti európai keresletet még idén vágják vissza kétharmadával.

Az Európai Bizottság azt indítványozza, hogy az EU még 2030 előtt teljesen függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, tehát a földgáztól és az olajtól, az orosz gáz iránti európai keresletet még idén kétharmadával visszavágnák.

A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy Oroszország elkezdett azzal fenyegetőzni, lezárja a Németországba vezető Északi-Áramlat 1 gázvezetéket, ha a nyugati hatalmak az orosz olaj behozatalának tiltásáról döntenek. Az Európai Bizottság kezdeményezése javaslatokat is tartalmaz arra vonatkozóan, miként lehetne megoldást találni az emelkedő energiaárakra.

Európában hónapok óta emelkednek az energiaárak, és az orosz-ukrán háború tovább súlyosbítja a problémát. A REPowerEU nevű terv célja az európai gázellátás diverzifikálása, a gáz kiváltása a fűtésben és az energiatermelésben, és a megújulók szerepének növelése. Az orosz gázimportot már idén kétharmadával visszavágnák.

Címkék:
gáz, európa, európai bizottság, oroszország, eu, ukrán, orosz, gázellátás, atomenergia, alternatív energiaforrások, orosz gazdaság, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,