Reagált a forintgyengülésre az MNB: itt az újabb kamatemelés

Pénzcentrum2022. március 3. 09:38

75 bázisponttal magasabban, 5,35%-on hirdette meg az egyhetes betéti tenderét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank, vélhetően elsősorban a forintgyengülés miatt. Szerdán történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz: 380 forint fölé drágult az euró.

5,35 százalékra emelte a jegybank az irányadó kamat rátáját március 3-án. Az irányadó kamat jelenleg az egyhetes jegybanki betét, mivel meghaladja az alapkamat szintjét. A megelőző héten a jegybank 4,6 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betéti tendert, vagyis 75 bázispontos emelést hajtott végre.

Az egyhetes betét azt jelenti, hogy a pénzintézetek ekkora kamattal parkoltathatják a pénzüket egy hétig az MNB-ben. A február eleje óta a tendereken a pénzintézetek hétről hétre 10 ezer milliárd forint fölötti összegeket kínáltak fel. A jegybank mindig minden ajánlatot befogad. Ebben nem várható változás, ha másképp lenne, az egyhetes betét kamata elvesztené irányadó jellegét.

Kedden már kamatemeléseket harangozott be az MNB alelnöke, Virág Barnabás akkor azt mondta, rövid távon továbbra is az infláció megfékezését tekinti legfontosabb feladatának az MNB, és mivel a pénzromlás kockázatai az orosz–ukrán háború hatására erősödtek, a jegybank folytatja a kamatemelési ciklust, amíg visszatér az árstabilitás.

Ráadásul nem csak a háború miatt magasak a világgazdasági kockázatok, az elmúlt hónapokban is így volt: épp kilábaltak volna a járványból a gazdaságok, de az ellátási láncok lassan álltak helyre, és megdrágultak a nyersanyag- és energiaárak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A forint euróval szembeni árfolyama március 2-án 383 fölé is benézett, onnan nap végére 374,5 környékére erősödött. Március 3-án is gyengüléssel kezdte a napot, de a jelek szerint a kamatemelés valamelyest stabilizálni tudta az árfolyamot 378,5 környékén.

Még nem tudni, hogy az árstabilitás mikor jön el, hiszen a nemzetközi helyzet óráról órára változik, a pénzpiacok a sokkhatás jeleit mutatják, az Oroszországot érintő szankciók következményei egyelőre felmérhetetlenek. 

Címkék:
mnb, jegybank, euró, infláció, magyar, kamatemelés, pénzromlás, háború, orosz-ukrán háború,