Felívelőben a kiskereskedelem hazánkban: a benzin iránti roham lehet az oka

Pénzcentrum2022. március 3. 20:32

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,5, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, 0,1 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletekben az értékesítés volumene 0,8 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az eladások volumene 32,9 százalékkal nőtt a használtcikk-üzletekben, 17,9 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben, 15,5 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, 2,2 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben. A forgalom volumene az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,3 százalékkal csökkent.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt, 15,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva azt mondta, az üzemanyag-kiskereskedelemben mért több mint 10 százalékos emelkedés húzta felfelé januárban a kiskereskedelmi forgalom növekedését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kitért arra is, hogy dinamikus növekedés jellemzi az internetes kereskedelmet, amelynek a forgalma 2019-ben az egész évet tekintve nem érte el az 1000 milliárd forintot, tavaly viszont már meghaladta az 1300 milliárd forintot. Idén januárban ennek a területnek a forgalma több mint 100 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban ez az érték még 100 milliárd forint alatt volt. Cseresnyés Péter kérdésre válaszolva elmondta, nem tudják, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzet, milyen hatással lesz a forgalomra, de reményei szerint a kiskereskedelemben nem lesz megtorpanás, hiszen a családi jövedelmek nőttek, ami arra készteti az embereket, hogy vásároljanak.

Címkék:
élelmiszer, kiskereskedelem, forgalom, értékesítés, milliárd,