Újabb csapás érheti a kereskedelmet: hatalmas drágulások jöhetnek Magyarországon is

Pénzcentrum2022. március 1. 10:15

Az egyiptomi Szuezi-csatorna Hatóság közölte, hogy a mai naptól kezdve akár 10 százalékkal is megnövekedhet a csatornadíj a teher- és ballaszhajók számára.

Mától, március 1-től lép életbe a Szuezi-csatorna útdíjának megemelése, ami a szállítmányozó cégek számára akár 10 százalékos emelést is jelenthet, írja a Reuters. Ez nem az első csapás, ami a tengerhajózást éri az elmúlt időkben, hiszen a pandémia kezdete óta hatalmas fennakadások vannak a szállítmányozásban. 2020-ban rengetek szállítókapacitás esett ki, üresen horgonyoztak a teherhajók világszerte.

Ezért a szállítmányozással foglalkozó cégek csökkentették a konténereik számát érthető módon, viszont arra senki se számított, hogy 2021 elején egy hatalmas ugrással megnő az internetes vásárlások száma, amihez újfent az eredeti kapacitásra lett volna szükség. Ezért lehetséges, hogy a mai napig akadoznak a megrendeléseink.

A döntés összhangban áll a világkereskedelem jelentős növekedésével, a hajóparkok folyamatos megújulásával, illetve a Szuezi-csatorna vízi útjának fejlesztésével és a tranzitszolgáltatás átalakulásával

– adták hírül a hatóságok.

Címkék:
drágulás, infláció, kereskedelem, hajózás, tengeri szállítmányozás,