Sokkoló bejelentést tett az MNB: a vártnál is nagyobbat robbanhat még a magyar infláció

Pénzcentrum2022. február 22. 15:28

Meglepő bejelentést tett az MNB alelnöke. Hiába az árstop és a pozitív piaci várakozások, a januári 7,9 százalékos árdrágulás után az infláció februárban átlépheti a 8 százalékot, sőt a 8,5 százalékot is megközelítheti. Virág Barnabás az MNB, az alapkamatemelés okait ismertető sajtótájékoztóján beszélt erről.  

A Monetáris Tanács azzal, a januárival megegyező ütemben, ismét 50 bázisponttal emelte az alapkamatot. Ez megfelel az elemzői várakozásoknak, így várhatóan az irányadó egyhetes betéti ráta is a várt ütemben, 30 bázisponttal emelkedik majd. Ezzel és az inflációval kapcsolatban a jegybank délután háromkor tartott sajtótájékoztatót.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke beszédében arról beszélt, a helyzet nem lett egyszerűbb, és a kilátások sem lettek tisztábbak a kamatemelési ciklus kezdete óta. Tény, hogy az év eleji átárazások a korábbi éveknél erősbbek voltak, emellett a nyersanyaygárak is emelkednek. Az előző kamatdöntés óta pedig a kockázatok egyértelműen erősödtek - kezdte értékelését az MNB vezetője.

Az infláció csökkenése kitolódott, februárban várhatóan tovább emelkedik majd a ráta, meghaladhatja a 8 százalékot, sőt a 8,5 százalékot ot is megközelítheti 

- foltyatta Virág. Az alelnök szerint infláció szerkezete is átalakult. A piaci szolgáltatások árindexe általában magasabb volt, mint az iparcikkeké, de az elmúlt hónapokban ez megváltozott a nyersanyagárak elszállása és a beszállítói láncok nehézségei miatt. Emellett a járvány a fogyasztás szerkezetét is érintette, a jövedelmünk egyre nagyobb részét fordítjuk iparcikkekre.

Az MNB alelnöke az infláció emelkedésésre azt mondta, nem csak februárban, hanem a következő hónapokban is emelkedés várható. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Tanács Virág szerint a januári döntésével egyértelmű irányt jelölt ki a kamatemelések gyorsításával, illetve az alapkamat fokozatos felzárkóztatásával. Most az a kulcs, hogy ezt a pályát határozottan vigyük tovább - mondta. Arra kell készülni, hogy ezt a szigorúbb alapállást hosszabb időszakon keresztül kell fenntartani - tette hozzá.

 

Címkék:
mnb, infláció, virág, inflációs adat, infláció mértéke, mnb kamatdöntés,