Bohózattá kezd válni a Quaestor-ügy tárgyalása: 7 éve megy az egy helyben toporgás

Pénzcentrum2022. január 27. 09:45

Bohózattá kezd változni a Quaestor-ügy tárgyalása, a bíróság sorra zárja ki a szakértőket, és már bírságol is – írja a Telex.

A lap információja szerint a pénzpiaci- és tőkepiaci szakértő határidőn túl hivatkozott szaktudásának hiányára, mire a bíróság kizárta az eljárásból és egymillió forint rendbírsággal sújtotta. A Telex azt is írja, tudomásuk szerint ez már a 8. eset, hogy a Quaestor-ügyben egy kirendelt szakértő végül nem ad használható szakvéleményt.

A lényeg, hogy a bíróság fajsúlyos pénzügyi és tőkepiaci kérdésekben várna szakértői segítséget, ezeket integrálná a vádiratba. De az igazságügyi szakértőkről sorra kiderül, hogy nem járhattak volna el. A főügyész közleménye szerint

  • volt olyan szakértő, aki a kirendelés után 4 évvel később jelentett be elfogultságot;
  • volt olyan szakértő a tárgyaláson, aki alapvető kérdésekre sem tudott adekvát választ adni,
  • volt olyan szakértő, amely elfogultságra, leterheltségre és kompetencia hiányára egyaránt hivatkozva kérte kizárását.

A lap további értesülése szerint, a további esetek között olyan is akadt, amelyben a szakértőről kiderült, hogy a Postabank-ügyben volt vádlott, vagy éppen a Quaestor-ügy károsultja volt. Mint ismeretes, 2015 óta a nyolcadik olyan naptári évbe léptünk, amióta vizsgálják a hatóságok a Quaestor-ügyet, de még mindig nincs a vádat megalapozó szakértői vélemény.

Címkék:
BOTRÁNY, bíróság, quaestor, brókerbotrány, ügyészség, szakértő, quaestor botrány,