Fontos rendelet az szja-visszatérítésről: a végrehajtó nem viheti el a pénzt

Pénzcentrum2022. január 25. 10:30

Az szja-visszatérítést mentesítették az úgynevezett követelésfoglalás alól, a miniszterelnök által jegyzett új rendelet már a Magyar Közlönyben is megjelent.

Az új, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Ennek alapján a kormány a veszélyhelyzetre való tekintettel a gyermeket nevelők szja-visszatérítését mentesítette a követelésfoglalás alól.

A rendelet szerint a gyermeket nevelők adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében,a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.

A rendeletben idézett paragrafus kimondja, hogy ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre.

A kormány ezzel kiiktatta az szja-visszatérítésre vonatkozó esetleges követelésérvényesítést, ehhez a plusz pénzhez a hitelezők, követeléskezelők nem juthatnak hozzá, emelte ki a 24.hu. A rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvénnyel együtt veszti hatályát.

Címkék:
kormány, szja, adó, koronavírus, rendelet, adóvisszatérítés, kormányrendelet, adóvisszaigénylés, veszélyhelyzet, szja-visszatérítés, szja-visszatérítés 2022,