Újabb áremelés jöhet az építőiparban: egyre nehezebb melóst találni is

Pénzcentrum2021. december 17. 11:04

Erős áremelési nyomás alatt az építőipar, a lakásépítő cégek 72 százaléka készül áremelésre. A szektorban tevékenykedő vállalatok több mint felénél jelentkezik munkaerőhiány -írja a VG.hu

Az árakra ható nyomás az építőiparban egyre nő, a GKI Gazdaságkutató Zrt. építőipari üzleti kilátásokat tükröző felmérésének húszéves történetében még sosem lehetett találkozni ilyen magas intenzitású áremelési törekvésekkel - írja a lap a társaság közlésére hivatkozva.

Decemberben a magas- és mélyépítő cégek kilátásai egyaránt romlottak, miként az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség és a rendelésállományok értékelése is. A foglalkoztatási várakozások viszont kissé javultak az előző hónaphoz képest - állapította meg a kutatás. A munkaerőhiány lényegében az építőipari cégek 57 százalékát érinti. Különösen jelentős ez a probléma a lakásépítésben, az itt tevékenykedő cégek 76 százaléka szenved ettől. Az anyag- és kapacitáshiánnyal minden harmadik termelő kénytelen szembesülni, de e tényező említési gyakorisága kissé csökkent a nyári hónapokhoz képest. A vevők laza fizetési fegyelme minden negyedik vállalkozást érinti hátrányosan, és inkább a kis- és középvállalatok vezetőinek okoz fejtörést - írja a lap.

Címkék:
építőipar, drágulás, áremelés, cégek, csökkenés, ipar, gki, probléma,