Leszállóágban a magyar ipar? Magyarországra is begyűrűzött a félvezető-válság

Pénzcentrum2021. december 7. 16:23

2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában növekedést mértünk. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában.

A termelés az év első tíz hónapjában 10,8%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,3%-kal nőtt.

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely közlése szerint az ipari termelés tavaly októberben teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezi, így ismét a járvány előtti szint alá esett az ipari termelés. Októberben a tavalyi áprilisi mélyponthoz képest 58,4%-kal nőtt az ipari termelés. 2015. évi átlaghoz viszonyítva 15,8%-kal bővült az ipari termelés, míg 41,6%-kal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet, így az ipari termelés történelmi csúcs közelében maradt. Az első tíz hónapban 10,8%-kal bővült az ipari termelés.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, ugyanakkor az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett.

Az autógyárak termelése tavaly augusztus óta meghaladta a járvány előtti szintet, azonban augusztusban már 38%-kal alulmúlta, így mintegy 10 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét. A chiphiány ellenére azonban bíztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya a tavalyi őszi hónapoktól jelentősen emelkedett, az autógyártók a tavalyi harmadik negyedévtől kifejezetten kedvező eredményekről számoltak be – és a járvány miatti bizonytalanságok mellett – rendkívül kedvezőnek látják a rövidtávú keresleti kilátásokat, amit azonban a chiphiány, és más ellátási és szállítási nehézségek jelentősen beárnyékolnak, így nem tudják teljesíteni a megrendeléseket. Az autógyártók a szűk beszállítói kapacitások miatt rövidtávon elsősorban a drágább, nagyobb profitmarzzsal rendelkező modellek rendeléseit teljesítik. A német ipar gyengélkedése ellenére  német feldolgozóipari beszerzési menedzser index továbbra is magas, noha némileg mérséklődött a márciusi történelmi csúcshoz képest, az euró-övezeti pedig májusihoz képest, amit elsősorban a beszállítói láncok akadozása, a chiphiány és más alkatrészek, alapanyagok hiánya, valamint az elszálló termelési költségek okoztak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A következő hónapokban újra növekedési pályára állhat az ipari termelés, azonban a félvezetőhiány még sokiág fennmaradhat

- közölte Suppan Gergely, és hozzátette: ezt csak minimálisan enyhítheti, hogy az Infineon a közelmúltban Ausztriában nyitott egy új üzemet. A beszállótói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint számos nyersanyag és az energia árainak elszállása, aminek következtében más ágazatokban, így például a műtrágya gyártásban is leállásokat eredményezhet. A külső keresletet a helyreálló európai és amerikai gazdaságok, az európai helyreállítási alap, az amerikai költségvetési élénkítések is húzhatják.

Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így a következő hónapokban fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. Idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt 10-11%-os növekedés várható, amit jövőre 6%-os növekedés követhet.

Címkék:
élelmiszer, gyártás, ipar, termelés, gyárak,