Magyarországot is elérte az energiaválság: bedőlt az első áramszolgáltató cég

Pénzcentrum2021. november 18. 09:01

Felfüggeszti ügyfelei ellátását a JAS Budapest Zrt. áramszolgáltató, a vállalat egyik legnagyobb ügyfele a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. A MEKH nyilvános felhívást tett közzé az ügyfelek átvételére, várhatóan az MVM lesz a befutó.

Felfüggeszti ügyfelei ellátását a JAS Budapest Zrt. áramszolgáltató, a vállalat már október végén tájékoztatta a ügyfeleit, hogy nem fog tudni villamosenergia-ellátást biztosítani részükre - írja a G7. Az ügyvezető-tulajdonos elismerte, hogy vannak nehézségeik, aminek fő oka az, hogy a gáz drágulása miatt az áram ára is elszállt.

Az ügyfelek között vannak olyanok is, akik egyetemes szolgáltatás igénybevételére jogosultak, ezért november 17-én kétnapos határidővel írt ki az ő átvételükre egy nyilvános felhívást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – szúrta ki a portál a Hivatal oldalán.

Végső menedékesként a befutó várhatóan az MVM lesz, de fontos, hogy a portál szerint a JAS-nak 300-400 ügyfele volt a nehézségek kezdete előtt, tehát az egyetemes szolgáltatásra jogosult kör csak a kisebb része az ügyfélkörnek. A többieknek tehát most az október 29-i kiértesítéstől számított 30 napon belül, tehát november 29-ig kellene sürgősen új energiaszolgáltatót találniuk (addig a hálózati engedélyes kénytelen ellátni őket árammal), bár ez sem teljesen egyértelmű, mert a G7 rákérdezett például a JAS egyik ügyfelére, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-re, és kiderült, hogy ők nem is kaptak az áramellátás felmondásáról szóló hivatalos értesítést.

Címkék:
gáz, energia, rezsi, Budapest, áram, áramszolgáltató, csőd, világítás, árdrágulás,