Nincs megállás, újabb emelést jelentett be az MNB alelnöke: elszállhatnak a reálkamatok

Pénzcentrum2021. november 16. 16:05

Csütörtöktől ismét eltér majd az egyhetes betét kamata és az alapkamat - jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke. A lépéssel még a bejelentett 30 bázispontosnál is nagyobb lehet a kamatemelés mértéke, de a pontos számokat csak csütörtökön közlik.

Ha egy mondattal kellene összegeznem a Monetáris Tanács értékelését, akkor azzal kezdeném, hogy a monetáris politika és az infláció elleni védekezésünk új szakaszba lépett - mondta Virág Barnabás a kamtdöntés utáni háttérbeszélgetésen a Portfolio tudósítása szerint.

Mint kifejtette, az új szakaszban a feldolgozott élelmiszerek árának emelkedése és az inflációs várakozások fogják meghatározni az inflációs pályát.

A kulcs a nagyobb kamatemelési ütem és a nagyobb rugalmasság.

Az MNB-alelnök szerint az inflációt növelő tényezők a korábban vártnál is erősebbek lesznek, ezzel későbbre tolódik az inflációs cél elérése is. A jegybank számára kulcsfontosságú az inflációs kilátások horgonyzása és a másodkörös hatások elkerülés.

Elismerte, hogy a jegybank szeptemberi inflációs pályájához képest magasabban alakulhat az infláció.

Az inflációs kockázatokat két fronton kell egyszerre kezelni: a várakozások horgonyzásához és a másodkörös hatások elkerüléséhez egy hosszú, kiszámítható kamatemelési ciklus kell. Szükséges a gyorsan változó pénz- és árupiaci hatások kezelése gyors és rugalmas jegybanki reakcióval.

A reálkamatok alakítása kiemelten fontos, a válság után a reálkamatok magasabbak lesznek a feltörekvő gazdaságokban, mint korábban. A magyar gazdaságnak tehát magasabb reálkamatok mellett is növekedési pályán kell maradnia

- húzta alá, majd a jegybank mai négy lépését is felsorolta az alelnök:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Az alapkamat 30 bázispontos emelése.
  • Az egyhetes betéti eszköz kamata csütörtöktől megint az alapkamat felett alakul.
  • A forintlikviditást nyújtó swapeszközöket a mai nappal kivezeti a Tanács, ezzel az eddig jelzett pályán kívánunk gyorsítani.
  • A monetáris transzmisszió segítése érdekében a devizalikviditást nyújtó swapeszközöket továbbra rendelkezésre bocsátjuk. Emellett egy jegybanki diszkont kötvény kerül bevezetésre már decemberben.

"Kiemelten fontos kérdés, hogy az inflációból mennyi a külső és a belső tényező. Mi egyelőre azt gondoljuk, hogy 60 százalék lehet a külső, 40 százalék pedig a belső, de mindkettő az infláció emelkedését okozza" - mondta az alelnök. Hozzátette: még mindig komoly külső inflációs nyomás van a csőben, ami a következő negyedévben tovább fűtheti ezt a tényezőt.

Általános áremelkedés indult el a gazdaságban, nem csak néhány termék ára emelkedik. Az inflációt egyértelműen felfelé mutató kockázatok jellemzik

- hangsúlyozta. A következő időszakban a jegybank befolyásolni fogja a rövid oldali kamatokat, az egyhetes betéti eszköz a rövidtávú pénzpiaci és árupiaci fejleményekre reagál majd. Mint mondta, a magyar gazdaság erős növekedési potenciállal rendelkezik, miközben az inflációs kockázatok tartósan megemelkedtek, ennek kezelésére a reálkamatok emelése szükséges.

Az új szakaszban az alapkamat-emelési ciklus gyorsítására van szükség, ez ma 30 bázispontot jelent. A következő hónapok kamatemelésének pontos mértékét majd a decemberi inflációs jelentés függvényében fogjuk meghatározni

- mondta.

Címkék:
mnb, alapkamat, jegybank, infláció, jegybanki alapkamat, monetáris tanács, reálkamat, alapkamat emelés, infláció mértéke,