Inflációs satuban az MNB: régen látott kamatemelés jöhet a héten?

Népszava2021. november 15. 08:58

Elszámolhatta az inflációs folyamatokat az MNB, így most egy nagyobb kamatemelésre lehet szükség Az elemzők szerint jegybank akkor vétett hibát, amikor szeptemberben lassított a kamatemelések tempóján, pedig ekkor indult be a világpiacon az energiaárak emelkedése.

Az elemzők szerint elszámolta az inflációs folyamatokat a Magyra Nemzeti Bank (MNB), ezért, hogy mentse a menthetőt – és a forint árfolyamát – rég nem látott, akár egy százalékponttal is emelheti a kamatot kedden a Monetáris Tanács – írja a Népszava.

Jelenleg 1,8 százalék a jegybanki alapkamat, de szerdán ez várhatóan meghaladja a 2,5 százalékot, sőt akár közelítheti is a három százalékot. Ilyen szigorításra a 2008-as pénzügyi válság és államcsődközeli helyzet óta nem volt példa.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a 2007 körüli állapotokhoz hasonlította a jelenlegi világgazdasági folyamatokat. Elmondta, hogy a magas infláció miatt valóban nem tehet mást a jegybank, mint, hogy kamatot emel.

Török Zoltán, a Raiffeisen bank elemzője 0,9 százalék körüli kamatemelésre számít. Szerinte akármennyire is fájdalmas, és akármennyire is nem erről szólt az MNB korábbi kommunikációja, a forint árfolyamának védelmében, az inflációs cél középtávon történő eléréséhez szükségesnek tűnik egy nagymértékű kamatemelés, amely nem az utolsó lesz a sorban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint a jegybank akkor vétett hibát, amikor szeptemberben lassított a kamatemelések tempóján, pedig ekkor indult be a világpiacon az energiaárak emelkedése.

Címkék:
mnb, jegybank, forint, infláció, jegybanki alapkamat, kamatemelés, mnb kamatdöntés,