Átalakítaná a határmenti magyar településeket Brüsszel: itt vannak a tervek

HelloVidék2021. augusztus 11. 08:15

A járvány okozta kudarcok után európai szinten élesztenék újjá és javítanák a határokon átnyúló együttműködéseket. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az európai határrégiók az európai integráció egyfajta példaképeiként szolgálnak, akik a legjobb helyzetben vannak az új ötletek és az innovatív megoldások tesztelésére. Nem véletlen, hogy a határokon átnyúló együttműködés újbóli előtérbe helyezése lett az Európai Unió (EU) politikai menetrendjében a Régiók Európai Bizottsága (CoR) egyik legfontosabb prioritása. A részletekről a HelloVidék közvetlenül a brüsszeli szervezetet kérdezte.

A határokon átnyúló együttműködés jövőjéről tartottak konferenciát, amelyet a 2020-ban életre hívott Európai Határon Átnyúló Polgári Szövetség (European Cross-Border Citizens' Alliance) alapító partnerei szerveztek. A résztvevők többek között a COVID-19 válság hatásairól tárgyaltak.

Azonosították a határokon átnyúló régiókat érintő jelenlegi és jövőbeli kihívásokat, illetve vitát tartottak a határokon átnyúló együttműködések jövőképéről, ami a szakemberek szerint egyben Európa jövőjét is nagyban meghatározhatja. Az eseményt csak néhány nappal azután tartották, hogy a Régiók Európai Bizottsága plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el a határokon átnyúló együttműködéssekkel kapcsolatban.

Kiemelten fontosnak tartom, hogy az Régiók Európai Bizottsága feladatul tűzte ki a határmenti régiók és az ott élő állampolgárok képviseletét az Európa jövőjéről szóló konferencián. A határokon átnyúló együttműködést oda kell pozícionálnunk, ahová tartozik: az európai integrációs projekt abszolút középpontjába. Ez a fajta közös munka az Európai Unió egyik legnagyobb sikere, és a jövőben még nagyobb szerepet kell játszania az életünkben. A határoknál élők ugyanis közvetlen közelről tapasztalhatják meg az európai integráció valódi előnyeit

– jelentette ki Pavel Branda, a Régiók Európai Bizottságának határokon átnyúló együttműködéssel foglalkozó, interregionális csoportjának elnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További részletek a HelloVidék cikkében!

Címkék:
európa, határ, európai unió, vidék, eu, projekt, hellovidék,