Varga Mihály visszaszólt: "vicces" Matolcsy György kérése, a költségvetés marad így, ahogy van

Pénzcentrum2021. augusztus 2. 11:26

Hiba lenne teljesíteni Matolcsy György kérését, és már jövőre 3 százalék alá levinni az államháztartási hiányt - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter kijelentette: a költségvetés marad így, ahogy van, és szerinte a magyar infláció mértéke még a hiánynál is aggasztóbb.

Újra egymásnak feszült Varga Mihály és Matolcsy György MNB-elnök. A pénzügyminiszter most az ATV-nek adott interjújában reagált arra, hogy a jegybankelnök már többször is hangsúlyozta, az államháztartási hiányt 3 százalék alá kellene vinni már 2022-ben. 

Varga Mihály kijelentette, hogy ez hiba lenne, mivel megszorításokat eredményezne, ami a meginduló növekedés letörésével járna.

A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022

- mondta a miniszter.

Arról is beszélt, hogy az infláció mérséklése érdekében a jegybank már lépett. Az európai bankok közül elsőként jelentett be kamatemelési pályát, van esély tehát arra, hogy az infláció mértéke idén átmenetileg magasabb, jövőre pedig már kisebb mértékű legyen.

A tárcavezető szerint ha magasabb az infláció mértéke és az alapkamat szintje is magasabb, akkor ez meg fog jelenni a hitelek a kamataiban is.

Most azt kellett mérlegelni a jegybanknak, hogy a gazdaság újraindulása mellett az infláció mértéke mennyire veszélyes. Egyetértek a jegybankkal, hogy a magasabb infláció veszélyt jelenthet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– fogalmazott Varga Mihály, aki problémának tartja az infláció mértékét, mint az államháztartási hiány korábbi szinthez viszonyított magasabb mértékét. Az államháztartási hiány a konvergencia-programok alapján még a régióban is átlagosnak számít. Az újraindítás miatt Varga szerint ez egy természetes állapot, elég lesz megnézni majd az ősszel Európában elfogadott nemzeti költségvetéseket.

Ezzel ellentétben a magyar infláció mértéke április-május-júniusban a legmagasabb volt az Európai Unióban

– mondta a miniszter.

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
infláció, hiány, varga mihály, matolcsy györgy, inflációs adat, államháztartás hiánya,