Iszonyatosan megdrágult a tengeri szállítmányozás: hónapokig tarthatnak még az áldatlan állapotok

Pénzcentrum2021. július 27. 17:07

Tavaly nyáron átlagosan 1650 dollárba került egy 40 láb méretű tengerikonténer szállítása Sanghajból Rotterdamba. Manapság ugyanekkora áru szállítása 11 196 dollárba kerül, azaz gyakorlatilag egy év alatt hétszeresére emelkedtek a tengeri szállítási díjak. Ez az úgynevezett „bullwhip-effect” azaz „ostorcsapás-hatás” következménye, amely jó esetben is még a 2021-es év végéig éreztetni fogja a hatását a nemzetközi kereskedelemben.

Olyan extrém módon emelkedik a tengeri szállítmányozás díja, hogy a 2020. nyarán 3000 dollárba kerülő konténerek ára ma eléri a 20.000 dolláros határt is. A fuvardíj-emelkedés először az alacsony hozzáadott értékű árukra gyakorolt kedvezőtlen hatást, amelyeknél kicsi az árrés (pl.: hűtőgépek). Manapság azonban már erősen kihat a jelentős hozzáadott értékű áruk szállítására is.

Ez az extrém növekedés az úgynevezett „bullwhip-effect-tel”, azaz ostorcsapás-hatással magyarázható. Az angol kifejezés a végső fogyasztótól távolodva, az erőteljesen változó kereslet által az ellátási láncra gyakorolt növekvő nyomásra utal

– magyarázta Henrik Gergely az iBanFirst számlamenedzsere. Jelen esetben a vállalatok csökkentették a megrendeléseiket a pandémia alatt, a beszállítókra pedig ez hatványozottabban volt érvényes. A helyzetet még súlyosbították a kikötőkben kialakult, korábban nem tapasztalt torlódások, illetve az olyan akut közlekedési problémák, mint a 2021. március végén történt eset, amikor a Szuezi-csatorna bedugult és sok konténer nem tudott eljutni a rendeltetési helyére.

Meddig tartanak a fennakadások?

A szakértők egyetértenek abban, hogy még korántsem értek véget a világ ellátási láncaival kapcsolatos feszültségek. Az sem zárható ki, hogy a pandémia a jövőben további fennakadásokat okoz, hiszen egy hónapja 2021 júniusában Kína úgy döntött, hogy a Covid-megbetegedések miatt ideiglenesen bezárja a világ harmadik legnagyobb konténertermináljaként számon tartott sencseni konténerterminált, ez pedig több hetes késéshez vezetett a szállítmányozásban, így tovább emelkedtek az Európába és az Amerikai Egyesült Államokba történő szállítás költségei. Ez azt jelenti, hogy a tengeri áruszállítás megfizethetetlenül magas díja az elkövetkezendő hónapokban is komoly nehézséget jelent a vállalatoknak.

Címkék:
világ, ellátás, szállítmányozás, konténer, pandémia, tengeri szállítmányozás,