Vége a jó világnak? Elemzők szerint júniusban kamatot emelhet a jegybank

MTI2021. május 25. 17:15

Megfelelt a piaci várakozásoknak a jegybanki alapkamat keddi szinten tartása, az MTI-nek nyilatkozó elemzők azonban júniusban már elképzelhetőnek tartják a monetáris szigorítást.  

 Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője azt hangsúlyozta, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti kamat is emelkedhet kismértékben a következő hónapban. Az elemző szerint a keddi közlemény utolsó mondata - miszerint a jegybank proaktív módon készen áll a szükséges mértékű szigorításra - erős jelzést ad a piacnak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az indoklásban a monetáris tanács több helyen hangsúlyozza: a felfelé mutató kockázatok erősödnek a nemzetközi és hazai inflációban.

A piaci szereplők jól reagáltak az MNB elmúlt hetekben folytatott kommunikációjára, hiszen a forint ennek nyomán erősödni tudott - emelte ki Regős Gábor. Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője rámutatott: a monetáris tanács megerősítette Virág Barnabás, a jegybank alelnöke múlt heti nyilatkozatát, miszerint proaktív módon készen állnak a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására az inflációs kockázatok erősödése miatt. Az indoklás alapján a júniusi inflációs jelentés kiemelt fontosságú lesz, tehát a következő ülésen várható bejelentés - írta az elemző.

A piaci szereplők egy kamatemelést beáraztak, a hosszabb távú mozgás a következő hetek jegybanki kommunikációjától függ majd - jegyezte meg Varga Zoltán.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint júniusban egységesen 0,90 százalékra emelkedik az alapkamat és az egyhetes betéti ráta. Szerinte ezt követően az MNB megvárhatja az infláció további alakulását, és csak szükséges esetben szigorít tovább szeptemberben. Az MNB mozgásterét egyelőre nem változtatta, hogy az infláció 5,1 százalékra, a maginfláció 3,1 százalékra, az adószűrt maginfláció pedig 3,1 százalékra emelkedett áprilisban - húzta alá az elemző. Az MNB nem konvencionális intézkedésekkel továbbra is támogathatja a gazdaság kilábalását - hívta fel az elemző a figyelmet.

Címkék:
mnb, jegybank, infláció, jegybanki alapkamat, maginfláció, elemzők, mnb kamatdöntés,