Drámai csapás érte a magyar gyümölcsösöket: ha kitart a hideg, nagy bajban lesznek ezek a kedvencek

Pénzcentrum/InfoRádió2021. április 21. 10:00

Nagyon nem optimálisak a virágzás körülményei idén tavasszal: a kajszibarackosokban a fagy okozott jelentős károkat, és a hideg miatt a beporzó méhek is elmaradnak.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az InfoRádiónak beszélt az aggasztó helyzetről.

A húsvéti fagyokat követően a múlt hét óta alacsony a nappali hőmérséklet, illetve felhős, gyakorta csapadékos az időjárás. Utóbbi rendkívül kedvezőtlen a házi méhek munkáját illetően, miközben Magyarországon a gyümölcsösök 90-95 százalékát ezek a rovarok porozzák be.

Kelemen Péter szerint a gyümölcsösök virágzását illetően  nagyon eltérő helyzet mutatkozik az ország különböző területei között. Például a Dél-Dunántúlon már március 10-e környékén elkezdődött a kajszibarack virágzása, míg az ország északkeleti részén erre csak március 30-a és április 5-e között került sor.

Bár a virágzás fajonként változó,  esetenként akár 3-4 hetes különbségek is tapasztalhatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A FruitVeB alelnöke megjegyezte: a cseresznyék esetében is van ok aggodalomra. Ezek virágnyílása a 60-90 százalékos fagykárokat követően jelenleg csak 10-40 százalékban zajlik, ráadásul a múlt héten a méhek nagyon keveset tudtak dolgozni. Ez várhatóan további terméscsökkenést szokott okozni.

Címkék:
zöldség, gyümölcs, termelők,