Eltűnhetnek a jövőben a brit turisták Budapestről: nem csak a járvány áll a háttérben

Világgazdaság2020. december 8. 09:14

Ha megállapodással lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból, elhanyagolható lesz a távozás negatív gazdasági hatása. Paul Fox budapesti brit nagykövet szerint számos együttműködés várható Magyarország és az Egyesült Királyság között a jövőben is, az energia- és az autóipari területek mellett a dekarbonizációban.

A mesterséges intelligencia és a környezetbarát mobilitás kutatásaiban is elképzelhető az együttműködés a Brexit után - mondta el a nagykövet a Világgazdaságnak. Magyarország a régióban jellemzőnél aránylag szorosabb kapcsolatokat ápol az Egyesült Királysággal, így ránk valamivel nagyobb hatása lehet a Brexitnek, mint a térség más országaira, ugyanis a kelet-közép-euró­pai régióban hazánk a harmadik legnagyobb exportpartnere az Egyesült Királyságnak. A legfontosabb kereskedelmi partnerek a telekommunikációs eszközök, az elektromos gépek, a gyógyszeripar és a feldolgozóipari termékek piacán tevékenykednek.

A magyarországi turizmus második legfontosabb forrása az Egyesült Királyság, tavaly 417 ezren látogattak hazánkba a szigetországból a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a brit turisták első számú városnéző kirándulási célpontja Budapest, a Magyarországra látogatók 93 százaléka a fővárosban töltötte az idejét. Ezeknek a turistáknak a túlnyomó többsége idén elmaradhat, így a szolgáltatásexport többlete is számottevően csökkenhet, a válság elsősorban a fővárost érinti.

Duncan Roberts, a British Airways turisztikai ügynökségének kereskedelmi igazgatója szerint a járvány levonulásával ismét népszerű célpont lehet Budapest és jövőre a fővárosba látogató brit turisták vendégéjszakáinak száma elérheti a 2019-es évi 60-70 százalékát, ha a határok nyitva lesznek, és a járványhelyzet is kedvezően alakul.

Címkék:
Budapest, gazdaság, turista, brexit, telekommunikáció, mesterséges intelligencia, brit, autóipari válság, közép-kelet-európai, kelet-közép európa, elektromos energia, magyar energia hivatal, közép magyarországi régió,