Óriási költségvetési hiányról számolt be Varga Mihály

Pénzcentrum2020. augusztus 25. 09:30

A második negyedéves gazdasági teljesítmény elmaradt a várakozásoktól. A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét.

A vártnál lassabb a gazdaság második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet - jelentette be közleményében a Pénzügyminisztérium. Azzal indokolják az óriási hiánycél-emelkedést, hogy a kormány célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítsa. Vagyis a GDP-arányos államháztartási hiányt alapvetően három tényező tornássza fel ilyen magas szintre:

  • a járvány elleni védekezés közvetlen kiadásai,
  • a gazdasági hatásokat ellensúlyozó gazdaságélénkítő lépések (az eddigiek és a tervben lévők egyaránt),
  • a gazdasági visszaesés, ami a GDP szintjét a vártnál alacsonyabban tartva a nevező hatáson keresztül emeli a hiánycélt.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A második negyedéves gazdasági teljesítmény (éves alapon 13,6%-os volt a gazdasági visszaesés) elmaradt a várakozásoktól. A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét.
Címkék:
otthon, költségvetés, gazdaság, varga mihály, 2020, államháztartási hiány, költségvetési hiány,