Már megint a románok hagynak le minket: érdekes GDP-adat jött a szomszédból

Pénzcentrum/MTI2020. augusztus 14. 14:34

Miközben idehaza 13,6 százalékkal vetette vissza a GDP-t a koronavírus nyomában terjedő recesszió, addig a románok "megúszták" az idei első félévet 10,5 százalékos visszaeséssel.

Ma reggel számoltunk be róla, hogy a KSH friss adatközlése szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel szemben

a román GDP "csak" 10,5 százalékkal csökkent (a nyers, valamint a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint egyaránt) a második negyedévben az előzőév azonos időszakához viszonyítva.

A román országos statisztikai intézet friss gyorsjelentése szerint a második negyedévben a román GDP 12,3 százalékkal maradt el az idei első negyedévitől. Az első fél évben a román gazdaság 4,7 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint a tavalyi év első hat hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 3,9 százalék volt.

A román mellett érdemes mégmegnézni a régió többi országának friss GDP-adatait is, éves összevetésben ugyanis

  • a lengyel gazdaság 7,9 százalékkal;
  • a szlovák 12,1 százalékkal;
  • míg a cseh 10,7 százalékkal zsugorodott.
Címkék:
megtakarítás, magyarország, románia, gdp, román gazdaság, cseh pénz, magyarország bruttó hazai termék,