Beleroppan a világgazdaság a járványba? Kína kiesése nagy érvágás

Pénzcentrum/Portfolio2020. március 20. 13:45

A vállalatok nagy része nem tudja teljesíteni a megrendeléseit a kínai ellátási láncok megszakadása miatt, a koronavírus így rávilágított, hogy mennyire sérülékeny a kiépült ellátási hálózat. A vállalatoknak emiatt érdemes a jövőben diverzifikálniuk a partnereiket, és így az sem kizárt, hogy a globalizáció, ahogy a válság előtt ismertük, véget ért.

A globális ellátási láncok lényegesen átalakulhatnak a koronavírus válság következtében, mert a jelenlegi krízis pontosan rávilágít a korlátozott számú kereskedelmi partnerekre támaszkodó országok sebezhetőségére. A vírus Kínában ütötte fel a fejét, és a kínai gyárak lezárása azt eredményezte, hogy a globális ellátási láncok szerte a világban megszakadtak. 

Az egyik dolog, ami nyilvánvalóvá vált a COVID-19 terjedésével, hogy milyen kiterjedt, Kínából induló ellátási láncok épültek ki 2003-tól, a SARS-járvány tetőzésétől 2019-ig

- mondta Alex Capri, a Szingapúr Nemzeti Egyetem tanára a CNBC-nek. A SARS-járványt egy korábbi típusú koronavírus okozta, és 2002-2003 között tetőzött Kínában, jelentős kárt okozva a kínai gazdaságnak. Abban az időben Kína részesedése a globális GDP-ből 4% volt, ma ez körülbelül 20%, és ennek nagy részét a külföldi befektetések eredményezik.

A beruházások nagy része a feldolgozóiparba irányult, ez azonban most visszafordulóban az ellátási láncok kockázata miatt, főleg az olyan stratégiai ágazatokban, mint a gyógyszeripar és az technológiai ipar - mondta el Capri. Nem a koronavírus jelentette az első kockázatot, az amerikai-kínai kereskedelmi háborús bizonytalanságok miatt a vállalatok már eddig is abban voltak érdekeltek, hogy diverzifikálják az ellátási láncukat.

Az ellátási láncok jelentős átstrukturálását fogjuk tapasztalni

- mondta a KPMG munkatársa. Hozzáteszi: Kína ugyan most elkezdi a termelést, de hónapkba, akár negyedévekbe is telik, mire be tudja hozni a kiesett termelést. Ez pedig nem csak nekik fáj, a német Kloepfel Consulting felmérése szerint a válaszadó vállalatok 81%-a támaszkodik valamilyen módon a kínai beszállítókra. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ellátási lánc problémáit már több európai és amerikai vállalat is érzi, a felmérés szerint 44%-uk már élt a "vis maior" okra hivatkozva szerződésbontással.

Az is nagy probléma, hogy ugyan a Kínából érkező ellátási láncok lassan felépülnek, a világ más pontjain, így például Japánban és Dél-Korában terjedő járvány újabb ellátási láncokat szakít meg. Capri szerint emiatt az vállalatoknak diverzifikálniuk kell az ellátási láncaikat. Azt is elmondta, hogy a dolgok nem fognak visszatérni a normál kerékvágásba, és "a globalizáció, ahogy eddig ismertük, véget ért."

Címkék:
vállalkozás, gazdaság, ellátás, kína, világgazdaság, globalizáció,