7 hónapja nem volt ilyen erős a forint: jöhet a kamatemelés?

Pénzcentrum/Portfolio2019. január 18. 17:31

Három nap alatt mintegy 2%-ot erősödött a forint az euróval szemben, több nagyon fontos technikai szintet is áttörve. Legutóbb tavaly júliusban láthattuk hasonlóan jó erőben a hazai fizetőeszközt, igaz, akkor történelmi mélypontjától igyekezett eltávolodni. A hirtelen felértékelődés miatt rövid távon lassan túlvettséget jeleznek a momentumindikátorok, ami növeli annak az esélyét, hogy a következő napokban kis korrekciót látunk, hosszabb távon azonban lehet még tere a hazai fizetőeszköz erősödésének.

Az elmúlt három napban a 324,5-ös szintről egészen 318 alá, hét hónapos csúcsra erősödött a forint. Ez közel 2%-os felértékelődést jelent, ami az elmúlt hónapok mérsékelt árfolyammozgását nézve kirívóan nagy elmozdulás. Legutóbb tavaly júliusban erősödött ilyen rövid idő alatt ennél nagyobb mértékben a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

A cseh korona és a lengyel zloty heti elmozdulásával összevetve az is egyértelműen látszik, hogy nem általános régiós erősödési trendről volt szó az elmúlt napokban, hanem forintspecifikus tényező áll a háttérben. Egész pontosan Nagy Márton MNB-alelnök szerdai nyilatkozata, amelyben gyakorlatilag kijelentette, hogy küszöbön a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai szigorításának kezdete, ami lázba hozta a piaci szereplőket.

A hirtelen jelentős erősödés következtében azonban a széles körben figyelt RSI momentumindikátor értéke (a napos grafikonon) közel másfél éves mélypontra esett, megközelítve a forint szempontjából túlvett állapotot jelző tartományt. Ez jelenti most jelenleg a hazai fizetőeszköz további erősödése számára az egyik legfontosabb akadályt, ilyen RSI-érték mellett ugyanis rövid távon megnő egy korrekció valószínűsége.

Emellett a 318-as szint környéke fontos technikai akadály is, tavaly júniusban ugyanis innen fordult át a forint erősödése gyengülésbe, három hét alatt pedig történelmi mélypontra került az árfolyam. Fontos jelzés lesz, hogy a mai napot tudja-e ezalatt a szint alatt zárni a hazai fizetőeszköz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár rövid távon a technikai indikátorok lassan túlvettséget jeleznek, ha a hetes, vagy a havi grafikont nézzük, akkor közép távon van még tere további erősödésnek. Már amennyiben a jegybank jól látja az erősödő inflációs folyamatokat, és elkötelezett a célja fenntartása mellett, ezzel összhangban pedig rövid időn belül elkezdi szigorítani a monetáris kondíciókat. Hiszen emiatt kezdődött szerdán a hirtelen erősödés.

Címkék:
hitel, mnb, alapkamat, jegybank, árfolyam, forint, megtakarítás, deviza, jegybanki alapkamat, török fizetőeszköz, cseh fizetőeszköz,