Súlyos kór fenyegeti az országot: hogy érjük így utol Európát?

HRcentrum2018. augusztus 27. 16:07

Közép-Európában az utóbbi években kialakult súlyos munkaerőhiány miatt belassult a gazdasági fejlődés. A legtöbb magyar cég már jelezte, hogy a következő hónapokban bajban lehetnek - írja az Index.hu

Ugyan a korábban tapasztalt fellendülés még folytatódik Közép-Európában, 4 százalékos növekedésre lehet számítani az idén, ám lassan a munkaerőhiány okozhat majd problémát: kifogy a gőz a térségi gazdaságokból - derül ki a Financial Times hétfői elemzéséből.

A második negyedév végén a magyar iparvállalatok 86,6 százaléka jelezte, hogy a következő negyedévben a munkaerőhiány korlátozni fogja termelésüket

 - derül ki az Eurostat adataiból. A térségben nálunk a legmagasabb ez az arány, Lengyelországban az ipari cégek 49,7 százaléka, Csehországban 43,2 százaléka tett hasonló előrejelzést.

A munkaerőért való versengésben pedig nőnek a munkaköltségek is, itthon például 10 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez képest. A Financial Times szerint a munkaerőhiány a térség gazdasági sikereinek és demográfiai folyamatainak együttes következménye.

Címkék:
hrcentrum, gazdaság, munkaerőhiány, fejlődés, közép-európa,