Mi lesz így a hitelemmel? Újra csökkent az alapkamat

Pénzcentrum2014. június 24. 14:35

A Monetáris Tanács mai ülésén 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ez hatással lesz a megtakarításainkra és a hitelünkre is. Meddig csökken a bankbetétek kamata? Megéri kiváltani a régi hitelemet?

A mai 0,1 százalékpontos alapkamat-csökkentéssel a Monetáris Tanács 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A forint árfolyama az elmúlt hónapokhoz képest átlagos szinten várja a kamatdöntést, a várakozások szerinti lépés miatt kisebb kilengés lehet rövidtávon.


Mire számíthatunk a jövőben?

Az elemzők szerint rövidtávon a forint stabilizálódására, erősödésére számíthatunk, viszont a közép és hosszú távú előrejelzések a 330 forintos euró árfolyamot (ez akár 280 forintos svájci franknak is megfelelhet) sem tartják kizártnak. A kamatcsökkentés viszont megállhat, vagy az üteme lelassulhat, ahogy erre a jegybankelnök korábban utalt, viszont erről részleteket csak a később kiadott indoklásból tudhatunk meg.

Mi fog történni megtakarításaimmal?

Lényeges, hogy a már meghatározott kamatszintek nem módosulnak, viszont minden olyan termék, ami változó kamatozású, várhatóan alacsonyabb hozamot fog adni. Elsősorban a bankbetét és a rövid futamidejű állampapír az, aminek a kamata szoros összefüggésben áll az alapkamattal. Minél alacsonyabb az irányadó ráta, annál kisebb a bankbetét kamata, amit kézhez kapunk. Elviekben a Diszkontkincstárjegyek esetében is így kellene történnie, azonban a piac már elkezdte beárazni a jövőbeni kamatemelkedést, így azok hozama várhatóan nem csökken majd számottevően. Ehhez hasonlóan a hosszú futamidejű, fix kamatozású kötvények hozama a kamatcsökkentés hatására növekednie kellene, azonban a hazai gazdaságpolitika befolyásolja a hozamemelkedést.

Van pozitív oldala is a kamatcsökkentésnek?

Ezzel a lépéssel a folyamatosan csökkenő hitelkamatlábak is csökkennek, ezzel elősegítve a hitelezést. Ezért lehet egyre jobb lakáshitel ajánlatokat találni a hitelintézetek kínálatában, és a vállalkozói hitelek is egyre kedvezőbbek (igaz, hogy jelenleg a Növekedési Hitelprogram dominál a szektorban), ami elősegíti vállalkozás indítását, fejlesztését, a lakáshoz jutást. A legfontosabb azonban, hogy minél alacsonyabb az alapkamat, annál inkább megéri a devizahiteleket forinthitellel kiváltani. A korábban felvett forinthiteleket kiváltásán is érdemes elgondolkozni, mivel éves szinten akár 100 ezer forintot is spórolhatunk, a törlesztőrészletünket pedig akár 5 évre is fixálhatjuk.

A mindennapi életünkbe hogyan szól bele a kamatcsökkentés?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A devizahitelek kiváltása nem csak az olcsó forinthitel miatt lényeges. A kamatdöntés közvetett hatásaként jöhet az euróhoz és svájci frankhoz képest gyengülő forint, és az emiatt növekvő törlesztőrészletek.

Ha a forintárfolyam gyengülésnek indul a vágás után, akkor az üzemanyagárak is meglódulhatnak. Ugyan az olaj árát rengeteg tényező határozza meg, de a tartósan magas euró árfolyam előbb vagy utóbb beépül a magyar árakba. Az üzemanyag drágulása minden olyan termék árát drágábbá teszi, amit közúton szállítanak, de elsősorban az import termékek (külföldről származó élelmiszer, ruhanemű stb.) ára lehet magasabb, mert az üzemanyag mellett az euró árfolyamemelkedése is kedvezőtlenül hat rá.

Meddig tart még az alapkamat csökkentése?

Az MNB az előző kamatdöntés indoklásában utalt arra, hogy a kamatcsökkentés megállhat a közeljövőben. A jegybank legutóbbi indoklásában nem fogalmazott egyértelműen, azonban Matolcsy György egy londoni konferencián elmondta, hogy óvatosan vághatnak még kamatot, de nem valószínű, hogy eléri a két százalékot az irányadó ráta. Az MNB az előző kamatvágás utáni közleményében szintén arra tett utalást, hogy a kamatcsökkentési periódus folytatódhat, de annak üteme lassulhat a jövőben.

 

Címkék:
mnb, alapkamat, árfolyam,