Pénzcentrum • 2025. június 27. 14:15
A zsír újra népszerű az élelmiszerpiacon és a gasztronómiában, miközben a korábbi negatív megítélése átalakulóban van. A teljes értékű, természetes zsírokat tartalmazó élelmiszerek iránti kereslet növekszik, és a prémium éttermekben is egyre gyakrabban használják az állati zsírokat - írja a The Independent.
Ha elmúltál 18 éves, valószínűleg már láttad, ahogy a zsírokról alkotott vélemény ingaként lengett a "jó neked" és a "rossz neked" végpontok között. Az útmutatások olyan gyakran változnak, hogy nehéz meghatározni, mi az aktuális konszenzus.
A zsír vitathatatlanul "divatos" jelenleg, a kiskereskedők, mint a Waitrose, arról számolnak be, hogy megnövekedett a kereslet a teljes értékű élelmiszerek iránt, a teljes zsírtartalmú joghurt és a teljes tej eladásai növekednek. Egyre többen szkeptikusak a szintetikus összetevőkkel és a túl sok adalékanyagot tartalmazó termékekkel szemben.
"Sok alacsony zsírtartalmú termék erősen feldolgozott, és a csökkentett zsírt hozzáadott cukrokkal és finomított szénhidrátokkal kompenzálják, ami növelheti a sóvárgást, vércukorproblémákhoz vezethet és növeli a metabolikus betegségek kockázatát" – mondja Natalie Louise Burrows, az Integral Wellness klinikai igazgatója és regisztrált táplálkozási terapeuta.
A zsír újrafelfedezése az egyik oka annak, hogy a marhafaggyú reneszánszát éli a TikTokon, ahol a bőrápolási influenszerek "teljesen természetes" hidratálóként ünneplik. Ami azonban még fontosabb, hogy a zsír, amelyet hagyományosan a munkásosztály üzemanyagának tekintettek, most visszatér a felső kategóriás éttermekbe.
A londoni Michelin-csillagos Kitchen Table-ben marhafaggyúban sült füstölt angolnát és jersey újburgonyát kínálnak. A somerseti HOLM étterem gyönyörű rib-eye steaket szolgál fel grillezett római salátával és marhafaggyú sabayonnal. Elég csak megnézni a népszerű hírleveleket, mint a Suet Mansion, hogy rájöjjünk, a brit zsír iránti érdeklődés él és virágzik.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Fontos azonban emlékezni arra, hogy nem minden zsír egyforma. Az állati zsírok általában több telített zsírt tartalmaznak, míg a növényi zsírok (például olajok, diófélék, magvak és avokádó) általában gazdagabbak telítetlen zsírokban – amit gyakran "jó zsírnak" neveznek. Ennek ellenére a telített zsírban gazdag élelmiszerek (például tejtermékek, zsíros halak és máj) tele vannak olyan alapvető tápanyagokkal, mint a B12-vitamin, vas és omega-3 zsírsavak.
"A konszenzus fejlődik" – mondja Burrows. "Évtizedek kutatásai kapcsolták össze a telített zsírt a magasabb LDL ('rossz') koleszterinszinttel és a szívbetegségek megnövekedett kockázatával. Azonban a közelmúltbeli átfogó felülvizsgálatok és meta-analízisek megkérdőjelezték e kapcsolat erősségét, azt sugallva, hogy a telített zsír talán nem olyan káros, mint korábban gondolták." – tette hozzá.