Szinte kiirthatatlan bogarak lepik el a hazai konyhákat, spájzokat: csak így lehet eltüntetni őket

Pénzcentrum2024. április 15. 14:44

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a konyhákban rejtőzködő apró bogarak, mint például a lisztkukacok és kekszbogarak, bár ártalmatlanok lehetnek, gyors intézkedést igényelnek az élelmiszer-szennyezés és további terjedésük megakadályozása érdekében.

Nem árt figyelni a konyháikban megbúvó apró bogarakra: ezek az élőlények, bár ártalmatlanok, gyors elterjedésükkel problémát jelenthetnek. Már a gondolat, hogy bogarak tanyáznak a szekrényekben és jutnak be az ételekbe, elég ahhoz, hogy a libabőrösek legyünk. Bár a legtöbb ártalmatlan, egy szakértő szerint gyorsan kell cselekedni, hogy megszüntessük a problémát, különben nehéz lesz szabadulni. A lisztkukacok és a sajtatkák például könnyen bekerülhetnek az élelmiszerekbe anélkül, hogy észrevennénk őket - írja a Mirror.

A konyhaszekrények tisztán tartása kulcsfontosságú a bogarak távoltartásához. Például gyakran előfordul a háztartásokban a kekszbogár, amely kenyérrel, fűszerekkel és liszttel táplálkozik, mintegy három milliméter hosszúságú és vörös-barna színű. Ezek elűzéséhez alapos területtisztítás szükséges, beleértve az ételmaradékok és rovarok eltávolítását is.

A közönséges lisztbogár háromszor nagyobb méretű és sötét színű, világos sávval a hátán. Ezeket gyakran találjuk a szegélylécek közelében vagy a tűzhely mögött. A lisztbogár gabonaalapú ételeken és tiszta liszten élősködik. Bár nem feltétlenül veszélyesek, de élelmiszer-szennyeződést okozhatnak.

A malomlepke vagy mediterrán lisztlepke elsősorban a boltokban fordul elő, de otthoni megjelenése esetén is léteznek megoldások.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rizs zsizsiket ritkábban találjuk meg otthonainkban; ezek főleg gabonatároló üzemekben élnek. Ha mégis előfordulnak a lakásban, fontos a szekrények kitakarítása és minden lezáratlan élelmiszer eltávolítása.

Címkék:
otthon, élelmiszer, konyha, ételek, nagytakarítás, szennyezés, rovar,