Kórházreform közeleg? Minden jel egy irányba mutat, kő kövön nem marad

Pénzcentrum2024. április 13. 11:29

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a jelenlegi kórházstruktúra fenntarthatatlan, ezért a kórházak átstruktúrálására van szükség.

A kórházak átstruktúrálására van szükség - közölte Takács Péter egészségügyi államtitkár előadásában, amit egy szakmai konferencián tartott a napokban. A Youtube-on elérhető videóból kiderült:

  • A BCG korábbi tanulmánya négy fő problémát azonosított és ebből bizonyos kórházi funkciók megszüntetése következik és centralizálása megyei szinten, valamint az alapellátás rendszerének racionalizálása és a szakrendelők megszervezése megyei szinten. Utóbbi azt is jelenti, hogy kikerülnének az önkormányzatok kezéből.
  • Az államtitkár szavai abba az irányba mutatnak, hogy lesznek megyei és városi kórházak. Minden megyében egy valódi kórház maradna, és jogilag minden városi kórház a központi, megyei irányító intézmény alá tartozna. A városi kórházak jelentősen átalakulnának, ugyanis főleg csak egynapos műtétek, belgyógyászati, valamint szülészeti és sürgősségi ellátások, prevenciós tevékenységek maradnának ott. A komolyabb eszköz- és humánerőforrás-igényű ellátásokat a megyei kórházakba koncentrálnák.
  • Minden, a megyében dolgozó orvos munkáltatója is a centrumkórház lenne, ami azt jelenti, hogy az orvosokat és szakdolgozókat arra a helyre lehet kirendelni, ahol épp szükség van rájuk. Az, hogy pontosan hol milyen ellátás lesz, szintén az OKFŐ-ben dől el.
  • Összevonnák, illetve megszüntetnék a kisebb, illetve be nem töltött háziorvosi praxisokat, az új körzethatárokat szintén az OKFŐ dönti el.
  • Takács sikeresnek értékeli az új ügyeleti rendszert. A videóban azt mondta, hogy az új rendszer bevezetése óta 450 ezer ellátási esemény volt. Ezeknek 15-20 százalékában a telefonos iránymutatás is elég, mert egyszerű felvilágosító kérdésük volt a betegeknek, ennyivel tehát eleve csökkent az esetszám. Egyéb esetben riasztják az ügyeletes orvost vagy a mentőt, vagy az ügyeleti pontra irányítják a beteget. 15-20 százalékkal csökkent az indokolatlan mentővonulások száma.

Kiderült továbbá, hogy a kormányzat nem csak a városi kórházakat alakítaná át, de bizonyos ellátások még megyei szinten sem biztos, hogy elérhetők lesznek. Vagy ahogyan az egészségügyi államtitkár fogalmazott:

Most kicsit sarkítva: nem kell gyerekszívsebészet minden vármegyei kórházba, pláne nem kell városi kórházba.

Takács Péter egyébként összességében elmondta, a jelenlegi kórházstruktúra fenntarthatatlan, és nemcsak Magyarországon, de Németországban is – ezt pedig személyesen a német egészségügyi miniszter mondta neki. A teljes előadás ezen a linken érhető el.

Címkék:
egészség, kórház, egészségügy, átalakítás, államtitkár, kórházak,