Egyre rosszabb a helyzet: ezt rengeteg kisgyermekes magyar család érezheti a saját bőrén

Pénzcentrum2024. április 10. 16:02

Még az év elején átfogó kutatás készült arról, hogy milyen a védőnk helyzete aktuálisan Magyarországon, mit tapasztaltak a dolgozók, az elmúlt hat hónapban, mióta átvette a szolgálatok üzemeltetését az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), sikerült-e az integráció a vármegyei kórházi rendszerbe. A felmérés eredményeit a közösségi médiában tette közzé a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE), melyből súlyos dolgok derültek ki a védőnők helyzetéről. A megkérdezett védőnők 20%-a helyettesít, a helyettesített körzetek így közel negyedét tehetik ki az összesnek. A pótlékokat azonban nem mindenki kapja meg az előírtaknak megfelelően.

"Rendkívül nagy a bizonytalanság, a stressz, a félelem a jövőtől. Minden sokkal bonyolultabbá vált. Az addig jól bejáratott megoldások elvesztek" - olvasható a frissen megjelent felmérés összegzéséből. Az is kiderült, hogy a védőnők 68%-a nem elégedett a munkáltató váltással. A legtöbb válaszadó bizonytalan, csalódott, szomorú, dühös, elkeseredett, fenyegetettnek érzi magát. Közel 40 százalékos a szorongók aránya, és a válaszadók 26,4 százaléka gondolkodik azon, hogy elhagyja a pályát. Ez "egy katasztrófával ér fel a Védőnői Szolgálat jövője szempontjából" - írták. 

A felmérésből az is kiderült, hogy a védőnők több mint felének romlottak az élet- és munkakörülményei és több mint 60 százalék véli úgy, hogy a védőnői szolgáltatás minősége is romlott. "A többség nagyon rosszul érzi magát és nagyon rosszul éli meg az átalakítást" - írták az összegzés zárlatában. A MAVE több évtizedes tapasztalatára építve felkérés esetén felajánlja segítségét, és kérik, hogy az OKFŐ vegye figyelembe a felmérésük eredményeit. 

A Facebookon közzétették azt a levelet, amelyet az OKFŐ-nek küldtek a felmérés részletes eredményeivel: "Egyesületünk Országos Elnöksége 2024. január 15-31. között a védőnők körében ismételten kérdőíves felmérést végzett, melynek a célja az volt, hogy a július 1-vel történő munkáltatói változást követően az elmúlt hat hónapban, miként befolyásolta, hogyan alakította a védőnők életét és munkakörülményeit és milyen változásokat tapasztalunk a 2023. szeptemberi felmérésünkhöz képest.

A kérdőívet Egyesületünk Facebook oldalán tettük közzé, illetve Hírlevél útján volt elérhető. Felmérés elsődleges célja volt, hogy képet kapjunk:

  • a védőnők aktuális helyzetéről;
  • a 2023. július elsejével történő Országos Kórházi Főigazgatósághoz (továbbiakban: OKFŐ) tartozó egységes védőnői rendszer kialakításának tapasztalatairól az elmúlt hat hónapban;
  • az új vármegyei kórházak rendszerébe történő integrálódásról;
  • az átalakulást követően 6 hónappal mi a védőnők véleménye, hogyan alakulnak a munka körülményeik;
  • hogyan befolyásolta a munkáltató váltás a védőnők illetményét.

A kérdőíves felmérés összefoglalóját itt lehet megtekinteni, melyet személyesen adtunk át OKFŐ Védőnői Szakmai Osztály vezetése számára."

Loading...

A közzétett levél a felmérés részletes eredményeivel a Pénzcentrum galériájában is olvasható az alábbi képre kattintva:

Címkék:
egészség, szakma, egészségügy, magyarország, munka, változás, felmérés, átalakítás, védőnő, szakember, szakemberhiány, körzet, egészségügyi dolgozók,