Te is rejtélyes fájdalmaktól szenvedsz? Nem vagy egyedül, ezek az ételek okozzák, azonnal lépni kell

Pénzcentrum2024. április 3. 18:43

Az ízületi gyulladás különböző formái jelentős hatással lehetnek az életminőségre, de a megfelelő étrenddel - mint például a gyulladáscsökkentő vagy a mediterrán diéta - és az egyes élelmiszerek kerülésével enyhíthetők a tünetek, javítva ezzel az általános közérzetet is - írja cikkében a HuffPost.

Az emberi test körülbelül 350 ízülettel rendelkezik, és már néhányuk gyulladása is jelentősen befolyásolhatja mindennapi életünket. A kezekben jelentkező fájdalom nehezítheti a gépelést és az írást, míg a hát, a térdek vagy a lábak fájdalma akadályozhatja a fizikai aktivitást, még egy egyszerű séta esetében is.

Az izületi fájdalmak gyakori oka az ízületi gyulladás, amelynek számos típusa létezik. Dr. Grace Wright, new york-i reumatológus és az amerikai Női Reumatológusok Szövetségének alapítója szerint az egyik leggyakoribb forma a reumatoid artritisz, ami az Egyesült Államokban körülbelül 1,3 millió embert érint. Ez a krónikus betegség elsősorban a kisebb ízületekben okoz fájdalmat, de idővel nagyobb ízületeket is érinthet.

Dr. Francisco Contreras, az Oasis of Hope Orvosi Intézet igazgatója kiemelte az ízületi gyulladás korai jeleinek fontosságát, mint például a tartós fájdalom, merevség, duzzanat és csökkent mozgékonyság. Ezek mellett fáradtság és reggeli merevség is utalhatnak erre a betegségre.

Bár nem minden esetben segít az étrend megváltoztatása, bizonyos típusú ízületi gyulladásoknál - mint például reumás rájdalmaknál és köszvény esetén - jelentős szerepet játszhat bizonyos ételek elkerülése. Az ultrafeldolgozott ételek és italok csökkentése javasolt, mivel ezek magas cukor-, zsír- és adalékanyag-tartalmuk miatt gyulladást okozhatnak. A pácolt vagy feldolgozott húsok nitrát-tartalma szintén súlyosbíthatja ezeket a tüneteket.

A sült ételek esetében az olaj is elősegítheti a gyulladást, ahogy azt Dr. Sonya Mehta is megerősíti. A glutén elhagyása gluténérzékenység esetén enyhítheti a tüneteket, de általánosságban nem feltétlenül hatékony. Az alkoholfogyasztás többféleképpen is ronthatja az ízületi gyulladást: elősegíti a gyulladást okozó vegyületek képződését és felboríthatja a bélflóra egyensúlyát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A helyes táplálkozási szokások bevezetése kulcsfontosságú lehet az ízületi fájdalmak kezelésében. A gyulladáscsökkentő diéta olyan élelmiszereket tartalmaz, mint például leveles zöldek, diófélék, omega-3 zsírsavakban gazdag halak és antioxidánsban gazdag bogyós gyümölcsök. A mediterrán étrend hasonló előnyökkel bírhat; ez magas rost-, zöldség- és teljes kiőrlésű gabonatartalmú étrend.

Ezek az étrendek nem csak az ízületi problémák kezelésére lehetnek hatékonyak, hanem általános egészségjavító hatásukkal más krónikus betegségek megelőzését is segíthetik. Fontos megjegyezni: ha valaki ízületi fájdalommal küzd, mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával annak megfelelő kezelése érdekében. Az étrend változtatása csak egy lehetséges lépés ebben a folyamatban.

Címkék:
egészség, életminőség, étrend, ételek, tünet, fájdalomcsillapító, étrend-kiegészítő, tünetek,