Tényleg meghosszabbítja az életet a csokoládé? Nem mindegy mennyit és miből fogyasztunk

Pénzcentrum2024. március 30. 18:02

A kutatások szerint a mértékletes étcsokoládé-fogyasztás, különösen napi 6 gramm, jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a stroke kockázatát - írta a Verywell Health. Fontos viszont az egészséges táplálkozási szokások megőrzése mellett nem túlzásba vinni a csokimajszolást.

Az étcsokoládé fogyasztása egészségügyi előnyökkel járhat, különösen a szív egészségének javítása terén. A csokoládéban található flavanolok, amelyek a flavonoidok egy típusát képezik, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek képesek elnyelni a sejtek anyagcseréje során keletkező káros szabad gyököket, csökkenthetik az inzulinrezisztenciát és növelhetik az erek rugalmasságát, ami alacsonyabb vérnyomást eredményezhet.

A kutatások azt mutatják, hogy a csokoládéfogyasztás mértékét illetően nem könnyű konkrét ajánlásokat találni. Egy nyolc éven át tartó vizsgálat, amely közel 20 000 embert követett nyomon, arra jutott, hogy azoknál, akik naponta átlagosan 6 gramm csokoládét fogyasztottak, 39%-kal alacsonyabb volt a szívroham vagy stroke kockázata. Ez az adag nagyon kicsi, egy tipikus 100 grammos tábla étcsokoládé fél szeletének felel meg. Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány nem tett különbséget az ét- és tejcsokoládé között.

Egy másik kutatás arra összpontosított, hogy milyen gyakran fogyasztanak az emberek csokoládét. Egy 2011-es áttekintés szerint - amely Európából, Ázsiából és Észak-Amerikából származó mintegy 114 000 résztvevőt foglalt magában - azoknál, akik hetente több mint kétszer ettek csokoládét, 37%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ez az áttekintés minden típusú csokoládét figyelembe vett.

A Cambridge-i Egyetem kutatói figyelmeztetnek arra, hogy bár a különböző forrásból származó csokoládék pozitív hatást mutattak ki tanulmányukban, fontos mértékkel fogyasztani ezt az energiagazdag élelmiszert. További kutatások szerint nincs jelentős hatása annak, ha valaki fogyaszt vagy nem fogyaszt csokoládét sem mentális sem fizikai életminőség tekintetében. Tehát nem minden kutatás jutott pozitív eredményre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Összefoglalva: A mérsékelt mennyiségű étcsokoládé fogyasztása hozzájárulhat hosszabb élethez anélkül, hogy felborítanánk egészséges táplálkozási szokásainkat. Ugyanakkor fontos odafigyelni arra is, hogy ne lépjük túl a napi kalóriaigényünket és ne helyettesítsük más egészséges ételeket csupán csokoládéval.

Címkék:
élet, egészség, csokoládé, kutatás, betegség, csoki, szív, szívbetegség, egészséges életmód, szív és érrendszeri megbetegedés, egészséges,