Szintetikus kórokozók jelentek meg az emberek szervezetében: szívinfarktus lehet a vége

Pénzcentrum2024. március 9. 07:15

A Campaniai Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során a nyaki fő artériák kitisztítására irányuló beavatkozáson átesett betegek több mint felében találtak mikroműanyag részecskéket, ami aggodalomra ad okot a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a halálozás kockázatának növekedése miatt - tudósított a Daily Mail.

A Mariana-árok mélyéről a Mount Everest csúcsáig szinte mindenhol fellelhető mikroműanyagok most az emberi artériákban is megjelentek. A Campaniai Egyetem kutatói egy, a nyaki fő artéria tisztítását vizsgáló tanulmány során a vizsgált esetek több mint 50 százalékában találtak mikroműanyag részecskéket a betegekben. Ez a felfedezés aggodalmat keltett a tudósokban, mivel felveti annak lehetőségét, hogy ezek a részecskék növelik a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Dr. Raffaele Marfella, a tanulmány első szerzője szerint az adatok drámai hatást gyakorolhatnak a szív- és érrendszeri egészségre. A kutatás során 304 beteget vizsgáltak meg, akiknél nyaki fő artéria tisztítást végeztek. Ezek 58 százalékánál találtak mikro- és nanoszkopikus méretű műanyagdarabokat, amelyek között polietilén és polivinil-klorid is volt.

Ezeknek a műanyagoknak számos alkalmazása van, többek között élelmiszer- és kozmetikai termékek tárolóedényei és vízvezetékek gyártásában. Azon betegeknél, akiknél műanyagrészecskéket találtak az artériákban, jelentősen megnövekedett a szívroham vagy a stroke bekövetkeztének kockázata a következő három évben. Emellett magasabb volt a gyulladásos fehérjék szintje is a vérükben.

Korábban más tanulmányok is kimutatták már mikroműanyagok jelenlétét különböző emberi szövetekben, például a vastagbélben vagy májban. Az új tanulmány azonban először hozza összefüggésbe ezeket az apró részecskéket az emberek szív- és érrendszeri betegségeivel.

Dr. Philip Landrigan szerint ez áttörést jelentő felfedezés, amely felveti azt a kérdést, hogy vajon ezt az expozíciót szív- és érrendszeri kockázati tényezőnek kell-e tekinteni. Az Egészségügyi Világszervezet már korábban is figyelmeztetett arra, hogy intézkedéseket kell hozni az expozíció csökkentése érdekében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Cardiffi Metropolitan Egyetem biogyógyászati tudományok vezető oktatója szerint pedig ezeknek az anyagoknak lenyelése gyulladást okozhat és immunválaszt válthat ki. Emellett hordozhatnak olyan toxinokat is, amelyek felhalmozódhatnak a zsírszövetekben, így tovább növelve az egészségügyi kockázatokat.

Magyarországon is probléma a mikroműanyag

A héten a Pénzcentrum videoblogja, a CashTag is foglalkozott a mikroműanyagok jelentette problémával. A videóban megszólaló Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy

A műanyagok napjaink egyik legégetőbb és leginkább releváns problémája. Tudva, értve és elfogadva azt a szempontot, hogy a csomagolásokra szükségünk van, annak érdekében, hogy szállítható, biztonságos élelmiszereket fogyaszthassunk, ezek bekerültek és benne vannak a táplálékláncban, tehát akár az állatok húsában, akár a zöldségekben is megtalálhatjuk. Feltételezhető, hogy ezek a műanyagok elsősorban a bennük megtalálható adalékanyagok, oldószerek miatt kapcsolatba lépnek az emberi szervezettel. Vélhetően elsődlegesen a hormonrendszerrel lépnek kapcsolatba, ami az immunitásra is hatással van. Azt gondolom, hogy mindannyiunk számára egy fontos feladat a felhasznált műanyagmennyiség csökkentése, és erre például a vízfogyasztási szokásainknak az átgondolása egy rendkívül jó lehetőséget ad.

Címkék:
egyetem, szívroham, tanulmány, szív, érrendszer, szívbetegség, műanyag, szív és érrendszeri megbetegedés, szívelégtelenség, szívinfarktus,