Újabb halálos kór terjed Európában: már itt van a szomszédban, többen is belehaltak

Pénzcentrum2024. március 7. 06:30

Az Egészségügyi Világszervezet szerint több európai országban is emberek halálát okozza a papagájláz néven ismert bakteriális fertőzés, amelyet először 2023-ban észleltek és az idei évben is folytatódott a terjedése, összesen öt ember halálával járva - írta meg a CNN.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden arról tájékoztatott, hogy Európa több országában emberek halálát okozó papagájláz járvány ütötte fel a fejét. A psittacosis néven is ismert bakteriális fertőzést 2023-ban észlelték először, és az idei évben is folytatódik a terjedése, öt ember halálát okozva eddig.

A betegséget egy a Chlamydia családba tartozó baktérium váltja ki, amely vadon élő és házi madarakban, valamint baromfiban is megtalálható. Ezek a fertőzött állatok gyakran nem mutatnak betegségre utaló jeleket, de légzésükkel vagy ürülékükkel képesek terjeszteni a kórokozót.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint az emberek általában akkor fertőződnek meg, ha belélegzik a fertőzött madarakból származó port. A fertőzés másik módja lehet egy madár harapása vagy közvetlen érintkezés a madár csőrével. Azonban az állatok elfogyasztásával a betegség nem terjed.

Bár az emberről emberre történő átvitel ritka, a WHO szerint a legutóbbi esetekben az érintettek többsége házi vagy vadon élő madarakkal került kapcsolatba. A papagájláz tünetei között szerepelhet fejfájás, izomfájdalom, száraz köhögés, láz és hidegrázás. A kezelése antibiotikumokkal történik és ritkán vezet halálhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ausztriában 2023 március 4-ig 14 megerősített esetet jelentettek, idén pedig további négyet. Dánia esetében évente általában 15-30 megbetegedést regisztrálnak; itt február 27-ig már 23 megerősített esetről számoltak be.

Németországban 2023-ban 14 megerősített esetről tudni, idén pedig további ötöt jelentettek. Svédországban a papagájláz eseteinek száma 2017 óta emelkedik. Hollandiából december végétől február végéig 21 esetről érkezett jelentés, ami kétszerese az előző évek hasonló időszakának.

A WHO hangsúlyozza az orvosoknak szóló figyelmeztetést a fertőzés felismerése kapcsán és arra ösztönzi a házi madarak tulajdonosait valamint az ezekkel foglalkozókat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a kézhigiéniára és állataik ketreceinek tisztántartására. Az egészségügyi szervezet ígéri, hogy továbbra is nyomon követi a járvány alakulását az érintett országokkal együttműködve.

Címkék:
járvány, fertőzés, egészségügy, halál, haláleset, who, világszervezet, fertőzött, fertőzöttek, fertőzésveszély, járványadatok, egészségügyi ellátórendszer,