Itt a riasztás: súlyos betegséget okozhat az okostelefonok és a LED-es irodai lámpák által kibocsátott kék fény

Pénzcentrum2024. február 24. 07:27

A University College London kutatói szerint a modern környezetünk szerves részét képező, túlzott kék fény cukorbetegséget okozhat és lerövidítheti az életünket. Ezzen szemben a vörös fény csökkentheti a vércukorszintet, új kezelési lehetőségeket kínálva ezzel a betegség ellen - írta meg a Daily Mail.

Egy friss kutatás eredményei szerint az okostelefonokból és LED-es irodai világításból érkező erős kék fény hosszú távon  káros lehet az egészségre. A University College London tudósai rámutattak, hogy a kék fény túlzott jelenléte zavarokat okozhat a szervezet működésében, valamint a vércukorszint egyensúlyában, ami akár cukorbetegséghez is vezethet.

Glen Jeffery professzor kiemelte, modern világunkban a kék fény dominál, amely eltér a napfény természetes egyensúlyától, amelyben a vörös és kék fény aránya harmonikus. A LED-fények túlnyomórészt kék fényt bocsátanak ki, vörös fény nélkül, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy a túlzott kék fény negatívan befolyásolja a sejtek energiaellátásért felelős mitokondriumokat, ezáltal befolyásolja a vércukorszintet és felgyorsítja az öregedést. Ezzel szemben 670 nm hullámhosszúságú vörös fény 15 percig alkalmazva jelentősen csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet. Ez a felfedezés új kezelési lehetőségeket nyithat meg cukorbetegség terén.

Dr. Michael Powner hangsúlyozta, hogy tanulmányuk alapján tudható, hogy egy rövid vörös fénnyel történő megvilágítás segíthet kontrollálni a vércukorszintet egészséges egyéneknél is. Ez azt jelenti, hogy ez a terápia segítheti a cukorbetegség kezelését a jövőben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Journal of Biophotonics által közzétett kutatás során vizsgálták az egyének vércukorszint változásait különböző fényfrekvenciák hatására. A tanulmány további bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a kék fény ártalmas lehet az emberi szemre is.

Az okostelefonok egy része már rendelkezik "éjszakai üzemmóddal", amely csökkenti a képernyők által kibocsátott kék fény mennyiségét, ezzel próbálva mérsékelni annak potenciális negatív hatásait.

Címkék:
egészség, telefon, led, kutatás, kezelés, modern, cukorbetegség,