Erre figyelj nagyon oda, ha hosszú életre vágysz: éveket kaphatsz ajándékba

Pénzcentrum2024. február 21. 11:45

Egészségügyi szakértők szerint a várható élettartamunk megállapításában nem csak a biológiai életkorunk, hanem a szívünk egészségi állapota is fontos tényezőt jelent – figyelmeztet szakértőkre hivatkozva a DailyMail.

Nem csak a tényleges biológiai életkorunk, hanem a szívünk egészségi állapota is fontos szerepet játszik a várható élettartamunk előrejelzésében – figyelmeztetnek egészségügyi szakértők a DailyMail cikke szerint. Az úgynevezett szívkor az egyén szív- és érrendszeri betegségekre való fogékonyságát tükrözi, figyelembe véve többek között a vérnyomásukat, koleszterinszintjüket, a dohányzási szokásaikat és a cukorbetegség esetleges jelenlétét.

A témával foglalkozó szakértők szerint az amerikaiak esetében aggodalomra ad okot, hogy az átlagos szívkoruk hét évvel magasabb a biológiai életkoruknál. Ez azt jelenti, hogy sokan nagy kockázatnak vannak kitéve a szívrohamot és a stroke-ot illetően. 

A kialakult tendencia ugyanakkor nem visszafordíthatatlan, kis odafigyeléssel bárki hatékonyan javíthat szíve egészségén. Ennek érdekében ajánlott az egészségtelen életmóddal felhagyni, azaz a dohányzásról mihamarabb leszokni, rendszeres testmozgást végezni, valamint módosítani az egyén étrendjén. Utóbbit oly módon kell megtenni, hogy a táplálkozás során csökkenjen a transz- és telített zsírsavak bevitele, növekedjen a rostbevitel, valamint érdemes a növényi olajokat előnyben részesíteni.

A legfrissebb adatok szerint a különböző szívbetegségek továbbra is a leggyakoribb haláloknak számítanak az Egyesült Államokban, csak 2021-ben a halálesetek mintegy 20 százalékát okozták. Ezért is kulcsfontosságú, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy képesek lehetnek befolyásolni a saját szívkorukat. Azok számára pedig, akik az öregedő szív jeleit tapasztalják magukon (például mellkasi fájdalmat éreznek sportolás közben, fáradtak, légszomjuk van, rendszeresen szédülnek), kiváltképp érdemes megfogadniuk a fenti tanácsokat.

Címkék:
élet, egészség, életkor, szív, szívbetegség, várható élettartam, szív és érrendszeri megbetegedés, szívinfarktus,