Megtört szív szindróma okozhatta a legendás rádiós műsorvezető halálát

Pénzcentrum2024. február 19. 17:44

"Megtört szív szindróma" okozhatta a halálát a brit rádiós műsorvezetőnek Steve Wrightnak - írja a Daily Mail. A 69 éves rádiós legenda azt követően hunyt el otthonában, hogy a BBC Radio 2 megszüntette délutáni műsorát. Ennek kapcsán széles körben indult párbeszéd arról, hogy az érzelmi stressz milyen hatással lehet a fizikai egészségre, vezethet-e egy megrázó esemény akár halálhoz.

Gary Farrow publicista, Steve Wright közeli barátja négy évtizede ismerte a brit rádióst. Elmondása szerint a műsorvezetőt lesújtotta, hogy leváltották a BBC Radio 2 délutáni műsorában. Farrow szerint barátja "összetört szív szindrómában" halhatott meg.   barátja és publicistája,  szerint ez "lesújtotta" őt. Farrow feltételezése szerint Wright "összetört szívben" halt meg a múlt héten.

A "megtört szív szindróma", vagy tudományos nevén takotsubo kardiomiopátia Nagy-Britanniában évente körülbelül 2500 embert érint a cikk szerint. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor estrém érzelmi stresszhatás éri a szervezetet, a British Heart Foundation szerint ezt kiválthatja például egy szerettünk elvesztése, pénzügyi problémák vagy váratlan betegség is. Az érzelmi terhelés hatására megugrik a stresszhormonok szintje, mely a szív ideiglenes megnagyobbodásához vezet és hasonló tünetekkel járhat, mint egy szívinfarktus.

A megtört szív szindróma tünetei lehetnek a mellkasi fájdalom, légszomj, hányinger és hányás is. A legtöbb esetben az érintettek teljesen felépülnek, ez az állapot maradandó változást okozhat a szív működésében! A diagnózis felállításához gyakran végeznek olyan vizsgálatokat és vérvizsgálatokat, amelyek a szívinfarktushoz hasonló tünetek miatt válnak szükségessé; viszont ellentétben az infarktussal, itt nem artériák elzáródása áll fenn.

A megtört szív szindróma elsősorban nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti, írják. A kezelési módszer lehet vízhajtók alkalmazása vérnyomás csökkentés céljából, vagy vérhígítók a vérrögképződés megelőzése érdekében. Esetleg a szív terhelését csökkenteni hivatott béta-blokkolók vagy ACE-gátlók.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Steve Wright több mint négy évtizedes pályafutása során az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb rádiós műsorvezetőjévé vált; tevékenységét MBE kitüntetéssel is elismerték. Bár karrierje során felmerültek viták, páldául a csatorna vezetőségével, mégis haláláig aktívan tartotta kapcsolatot hallgatóival. A műsorvezető halála arra is rámutat a lap szerint, hogy: az érzelmi jólét és fizikai egészség nagyban függnek egymástól. 

Címkék:
karrier, egészség, munka, halál, betegség, szívroham, haláleset, szív, szívbetegség, rádió, megbetegedés, szívinfarktus, egészséges,