Súlyos vádpontok miatt felelhet a Pfizer: tízmilliárdokat fizet bánópénzként a COVID-vakcina gyártója

Pénzcentrum2024. február 15. 14:07

Egy indiai cégnek fizethetett a Pfizer, hogy késleltesse saját gyógyszerének megjelenését - a sztori több mint tíz éve indult.

Beleegyezett a Pfizer abba, hogy rendezi a trösztellenes keresetben tőlük kért 93 millió dollárt (több mint 33 milliárd forintot), miután azzal vádolták őket, hogy késleltették saját gyógyszerük megjelenését. A Reuters cikkéből kiderül, hogy egy koleszterincsökkentőről van szó, amit a gyógyszergyártó még 1997-ben dobott piacra, és alig másfél évtized alatt 130 milliárd dolláros forgalmat bonyolított.

A gyógyszerforgalmazók már tíz éve indítottak pert a Pfizer ellen. Akkor állították, hogy a gyógyszergyártó trükkösen próbálta kiterjeszteni az atorvasztatin hatóanyagú gyógyszerre vonatkozó szabadalmi jogait. Azzal is vádolták a vállalatot, hogy fizetett a Ranbaxy nevű indiai vállaltnak, hogy késleltesse a gyógyszer generikus változatának bevezetését.

Címkék:
egészség, trükközés, gyógyszergyár, india, gyógyszergyártók, vád, pfizer, gyógyszergyártó cégek, gyógyszergyárak, gyógyszergyártás,