Itt a friss jelentés: ezekben a magyar városokban dominánsan terjed a covid új variánsa

Pénzcentrum2024. február 8. 12:33

2024. ötödik hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja továbbra is stagnálást mutat. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés egyik mintavételi hely esetében sem jelentkezett - közölte az NNGYK. Enyhe csökkenés az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási terültén, valamint Egerben, Győrben, Szekszárdon és Szolnokon tapasztalható.

Győrben ráadásul a koncentráció szintje a mérsékelt tartományból az alacsony szintre tért vissza. Utoljára 2023. 34. hetén volt a koncentráció bármely vizsgálati helyen ebben a tartományban. Emelkedett szintről mérsékeltre változott a koncentráció szintje két fővárosi szennyvíztelepen és az agglomerációban, Szekszárdon, Szolnokon és Zalaegerszegen.

Ahogy az alábbi térképen is látszik, jelenleg emelkedett szinten stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Szombathelyen, Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Budapest központi részén:

 

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve a JN1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa) jelentős növekedése figyelhető meg 2023. 47. hetét követő mintákban, a variáns 2024. első hetében már dominánssá vált. Ezzel párhuzamosan a korábban legnagyobb arányban megfigyelt EG.5 (XBB.1.5-like+F465L) variáns arányának jelentős csökkenését figyelték meg - közölte az NNGYK. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az NNGYK azt is közölte: az 5. héten a szennyvíz Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedést mutat. A héten 15 mintában volt jelen kimutatási határt meghaladó mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Címkék:
egészség, szennyvíz, járvány, egészségügy, betegség, koronavírus, beteg, megbetegedés, covid, örökítőanyag, variáns, nngyk,