Tragikus dolog derült ki a magyar csapvizekről: térképen a legveszélyesebb települések

Pénzcentrum2024. február 5. 13:02

Legújabb adatok alapján 2022-ben az ország délkeleti részén több településen is olyan koncentrációban volt jelen szervetlen arzén az ivóvízben, aminek már bizonyítottan egészségkárosító hatása lehet. A termelt ivóvíz arzéntartalma elsősorban Dél-Alföldön, főleg az artézi vizekben meghaladja a 0,01 milligramm/ liter (10,0 µ/literes) európai küszöbértéket. A Makói és Hódmezővásárhelyi járások egyes településein mértek legalább 0,0384 milligrammot literenként, ami a megállapított normális szintnek bő háromszorosát jelenti.  A szervetlen arzén magas koncentrációban való rendszeres fogyasztása bizonyítottan több daganatos elváltozást idézhet elő a szervezetben. 

A 2022-es adatok alapján Magyarországon még mindig vannak olyan települések és járások, ahol a szervetlen arzén szint meghaladja azt a normál szintet, amely még nem okoz egészségügyi problémákat. Cikkünkben feltártuk, hogy mely magyarországi térségek esetén kell vigyázni a csapvíz elfogyasztásával. 

A szervetlen arzén az emberi egészség szempontjából rákkeltő és mérgező hatású. Elsősorban ivóvízzel és táplálékkal kerülhet az emberi szervezetbe. A vizek arzéntartalma a vízadó geokémiai rétegek sajátosságai szerint természetes eredetű. A termelt ivóvíz arzéntartalma elsősorban Dél-Alföldön, főleg az artézi vizekben meghaladja a 0,01 milligramm/liter (10,0 µ/literes) európai küszöbértéket. Magyarország sokat fordít a szolgáltatott közüzemi ivóvíz arzénszintjének csökkentésére, de a legmagasabb mért értékek sok településen átlépik a fenti határértéket.

Magyar arzénérintettségi települések 

A KSH oldalán található adatokból kiderül, hogy az ország mely részein kell gondolnunk erre a problémára, mielőtt elfogyasztanánk a csapvizet. A kevés éves mintaszám miatt a közelítés érdekében az éves maximális értékek kerültek ábrázolásra. Néhány településen csak a település egy adott településrészére vonatkozik az adat, így például Szentesen Kajánújfalu, Hódmezővásárhelyen Szikáncs, Makó esetében Rákos nevű településrészre. 

Címkék:
egészség, ivóvíz, károsanyag, káros, károkozás, bőrrák, arzén, mérgező, tüdőrák, egészségkárosodás, daganat, csapvíz, nnk, megfigyelés,