Mi a kreatinin a vérképben? Mitől lehet a kreatinin magas vagy alacsony?

Pénzcentrum2024. február 4. 18:19

A vérszérum elemzése egyike a legalapvetőbb egészségügyi vizsgálatainknak, amit mindannyiunknak érdemes legalább évente egyszer elvégeztetnünk, hogy tisztában lehessünk általános egészségügyi állapotunkkal, nyomon követhessük szerveink működését. Az egyik, a rutinvizsgálatok során is ellenőrzött laborparaméter a kreatinin – tudd meg, mi az a kreatinin, mi a kreatinin magas vagy éppen a kreatinin alacsony szintjének az oka!

Cikkünkben a kreatinin nevű alapvető laborparaméter jelentésének járunk utána: tudd meg, mi az a kreatinin, avagy mi a kreatinin jelentése a laboreredményben, a kreatinin szint hogyan csökkenthető életmódváltoztatással! Amellett, hogy eláruljuk, hogyan lehet csökkenteni a kreatinin szintet, azt is megtudhatod, mi okozhat magas kreatinin szintet, illetve, hogy mi az alacsony kreatinin szint leggyakoribb oka! Mennyi a kreatinin normál tartománya, mit tegyünk, ha a kreatinin szint emelkedett?

Mi a kreatinin jelentése?

A kreatinin (Crea, Cre) egyike az alapvető laborparamétereinknek: a kreatinin gyakorlatilag az izomanyagcsere végterméke, avagy az izmokban megtalálható kreatinin nevű, fehérjetermészetű anyag bomlásterméke, amelyet a vese szűr ki a szervezetünkből. A kreatinin mérése során a vese állapotára, annak szűrletképző működésére lehet következtetni. Mivel a kreatinin legnagyobb mennyisége az izmokban található, a kreatinin szintje nagyban függ az egyén izomtömegétől – éppen ezért a gyerekek és a nők kreatinin szintje jellemzően alacsonyabb.

Mennyi a kreatinin normál szintje?

A kreatinin normál tartománya laborvizsgálat esetén 55-103 µm/l. A kreatinin egyébként nem csak vérből, hanem vizeletből is mérhető (24 órás vizeletgyűjtés), általában a karbamiddal együttesen értelmezzük.

Mi okozhat magas kreatinin szintet?

A kreatinin magas szintje a vérben jellemzően a vese szűrletképző képességének visszaesésére, veseelégtelenségre, veseműködési zavarra utal. A magas kreatinin szint oka lehet továbbá húgyúti elzáródás, szívelégtelenség vagy dehidratáció, illetve szélsőséges diéta is okozhatja a kreatinin szint eltolódását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mik lehetnek az alacsony kreatinin szint okai?

A kreatinin alacsony szintjének általában a szervezet izomtömegének csökkenése lehet az oka. Idősebb embereknél a kreatinin szint csökkenése természetesnek mondható jelenség, de állhat a háttérben terhesség, májbetegség, izombetegség vagy kortikoszteroid terápia is.

Hogyan lehet csökkenteni a kreatinin szintet?

Amennyiben a kreatinin alacsony, vagy a magas kreatinin érték életmódból fakadóan okoz problémát, bizonyos esetekben lehetőségünk van a laborparaméterek problémamentes helyreállítására is. Tipikus példa erre az, ha a magas kreatinin szint oka valamilyen szélsőségesnek mondható diéta, vagy a dehidratáció – ellenben, ha a kreatinin szint változás mögött feltételezhetően betegség áll, a ne is próbáljunk a kreatinin szint csökkentésével bajlódni, forduljunk inkább háziorvosunkhoz, vagy kérjünk időpontot nefrológiai szakrendelésre!

Címkék:
egészség, betegség, betegségek, vese, laborvizsgálat,