Mi a karbamid jelentése a laboreredményben, mire utal a karbamid magas szintje?

Pénzcentrum2024. február 4. 10:02

Sosem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk egy rutin laborvizsgálatra, éppen ezért jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mi mit jelent a vérképünkben, hiszen kevés ember rendelkezik hibátlan értékekkel. Esetünkben a karbamid nevű laborparaméter tudnivalóit foglaltuk össze: tudd meg, mi az a karbamid, mi a karbamid jelentése a vérképben, mit jelent az alacsony karbamid szint, vagy éppen mennyi a magas karbamid szint a laboreredményben!

Cikkünkben a karbamid nevű laborparaméter jelentésének járunk utána: tudd meg, mi az a karbamid, mennyi a normál karbamid szint és mennyi a magas karbamid szint a laboreredményben! Mik lehetnek a magas karbamid szint okai és hogyan zajlik a magas karbamid szint csökkentése? Mit tegyünk, ha a karbamid alacsony, vagy ha a karbamid magas a vérképben? Mi a verben a karbamid és melyik másik paraméterrel kell együtt értelmezni?

Mi a karbamid jelentése a vérben?

A karbamid (avagy más néven az urea) nem más, mint a szervezetünkben lévő fehérje nitrogéntartalmának a bomlásterméke, ami a májunkban képződik, de a veseműködéssel ürül ki a szervezetből. Mivel a karbamid egy ürülő elem, a felhalmozódása toxikus lehet a sejtjeink számára. A karbamid vizsgálata tipikusan vérszérumból történik, a karbamid szint mértérése a vesék állapotának vizsgálatát támogatja; rendszerint a kreatinin szintjével együtt kell értelmezni – az együttesen megemelkedett paraméterek a veseműködés zavarára utalhatnak.

Mennyi a normál karbamid szint?

A karbamid normál szintje a vérben 3.6-7.2 mmol/l tartományban mozog. Az egészséges karbamid szintnél alacsonyabb és magasabb kóros karbamid értékek is előfordulhatnak.

Mik az alacsony karbamid szint okai?

Mivel a karbamid képzését a májsejtek végzik, a karbamid alacsony szintje esetén joggal következtethetünk májbetegségre – de koplalás, túlzott fogyás, felszívódási zavarok és elégtelen fehérjebevitel is okozhatják ezt az eltérést. Terhességnél normális, ha a karbamid alacsony.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mik a magas karbamid szint okai?

Abban az esetben, ha a karbamid magas, általában a vese elégtelen vizeletkiválasztó működése áll a háttérben – mérsékeltebb esetekben a magas karbamid szint okai lehetnek a folyadékhiány vagy a kiszáradás is, de kifejezetten magas karbamid szint esetén sajnos valamilyen vesebetegség, veseelégtelenség is fennállhat. A magas karbamid szint okai lehetnek továbbá többek között húgyúti elzáródás, pangás, vérzés és vérveszteség, infarktus vagy szívelégtelenség, de szteroidos kezelés és a sportolóknál a túlzott fehérjebevitel is okozhatja a karbamid magas szintjét.

Hogyan történik a karbamid szint csökkentése?

Természetesen attól függ, hogy mi a magas karbamid szint oka: ha például nem vesebetegség, hanem folyadékhiány vagy túlzott fehérjefogyasztás okozza, a magas karbamid szint csökkentése életmódváltoztatással is kivitelezhető (pl. folyadékfogyasztás növelése, fehérjefogyasztás csökkentése) – fontos azonban, hogy ne kezdjük bele önállóan, orvosi segítség nélkül ilyen jellegű projektekbe! Amennyiben a vérképünkben a karbamid alacsony vagy a karbamid magas szintje észlelhető, és más laborparaméterek (pl. kreatinin) is elmozdultak, célszerű kikérnünk háziorvosunk, szakorvosunk véleményét!

Címkék:
egészség, betegség, vérvétel, betegségek, laborvizsgálat,