Veszélyes TikTok-trend terjed: ezért ne kenj a szemed környékére soha vazelint

Pénzcentrum2024. január 26. 17:30

Veszélyes TikTok trendre figyelmeztetnek szemészek: rengeteg videón látni, hogy a szereplők vazelint kennek a szemük közelébe, hogy ezzel megelőzzék a könnyezést. Azzal azonban nem számolnak, hogy ezzel mekkora veszélynek teszik ki magukat.

Veszélyes trend terjed a TikTok-on, felhasználók tucatjai teszik ki magukat nagyon komoly egészségkárosodásnak - írja a DailyMail. A brit portál cikke szerint egy TikTok felhasználó, @yazmooremakeup különleges videón mutatta be, ahogyan egy vattapamaccsal vazelint ken a szeme sarkába, hogy ezzel megakadályozza a könnyezést, amitől aztán nem kenődik el a sminkje. A 70 ezer követővel rendelkező influenszer videója jelenleg több mint 200 ezer megtekintésnél jár, és sokak szerint a világ legjobb "life hack"-jeként aposztrofálták azt.

Ennke fényében nem csoda, hogy a különleges praktika vírusként terjed a közösségi médiában, a #wateryeyehack és a #vaselinehacks címke alatt már több millióan tekintették meg a hasonló tartalmakat.

Csakhogy az önfeledt vazelinezés a szem környékén kiakasztotta az optikusokat, miután szerintük a módszer brutális veszélyt jelent a követők egészségére. Szakemberek konkrétan arra figyelmeztettek, hogy a vazelin szembe kenése fertőzésekhez, bőrbetegségekhez, a szemgolyók és szemmirigyek roncsolódásához, valmaint akár homályos látáshoz is vezethet. Így az egészségügyi szakemberek határozottan ellenzik a trend követését, és azt javasolják, hogy mindenki tartsa távol a vazelint a szemétől.

Az új TikTok trendel amúgy nem minden influencer ért egyet. A DailyMail idéz is egyet közülük, mégpedig @michaelgrullon_-t, aki maga is 130 ezer követővel rendelkezik, és aki figyelmeztetést tett közzé a trend ellen, mert szerinte az nem a legjobb "life hack"-et, hanem a milia és az árpa megszerzéséhez vezető legjobb technikát jelenti.

Mark Shelton, a Bayfields Opticians and Audiologists optikusa ezt kiegészítve elmondta, bár első pillantásra hatásosnak tűnhet a könnyek megelőzésére vazelint használni, azonban az elzárhatja a szemhéjban lévő Meibom-féle mirigyeket, melyek a könnyünk minőségét szabályozzák. Ez pedig olyan szövődményekhez vezethet, mint a szemgolyók sérülése, a szemi ciszták vagy fertőzések kialakulása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakember szerint egyébként a túlzott könnyezéssel küzdő egyének vélhetően az úgynevezett száraz szem szindrómával küzdhetnek, ami egy olyan állapotra utal, ami olyan tüneteket okozhat, mint a homályos látás, viszketés és fényérzékenység. Számukra az optikus azt ajánlja, hogy a megfelelő diagnózis és a kezelési lehetőségek érdekében inkább forduljanak optometristához, minthogy olyan sufnimódszerekhez folyamodjanak, mint ez a TikTok-trend.

Malcolm Maciver, a Leightons Opticians optikusa pedig inkább alternatív megoldásokat javasolt a szem hideg időben való védelmére anélkül, hogy potenciálisan tönkre tennénk a látásunkat. Szerinte a vazelin helyett érdemes inkább

  • napszemüveget viselnünk, ami pajzsot jelenthet a kemény széllel szemben, 
  • és fenntartani a hidratáltsági szintünket, ezáltal csökkentve a túlzott könnyezést.

Összefoglalva, bár a közösségi média trendek néha innovatív megoldásokat kínálnak a mindennapi problémákra, az egészséggel kapcsolatos gyakorlatok esetében - különösen, ha olyan érzékeny területeket érintenek, mint a szem - elengedhetetlen inkább a szakmai tanácsokat figyelembe vennünk.

Címkék:
egészség, fertőzés, betegség, bőrgyógyász, szem, szembetegség, fertőzésveszély, tiktok, szemek, bőr,