Ebben a 4 városban lehet most rengeteg covidos beteg: nagy a fertőzés veszélye

Pénzcentrum2024. január 17. 12:15

2024. első hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve stagnálást mutatott. Az egyes mintavételi helyek többségében szintén stagnálást mértek - közölte az NNGYK. Emelkedés Egerben és Pécsett tapasztalható, csökkenés Békéscsabán, Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Nyíregyházán, Szekszárdon és Veszprémben látható.

A szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja négy mintavételi helyen volt magas, míg a további 18 helyszínen az emelkedett tartományba esett az első héten. Az 52. heti adatok szerint még öt helyen, Budapest központi szennyvíztisztító telepén, a fővárosi agglomerációban, Debrecenben, Szegeden és Szekszárdon volt a legtöbb beteg, az 1. héten az agglomerációban és Szekszárdon már csak emelkedett tartományba esik a koncentráció. Ugyanakkor Egerben emelkedettről magasra változott az örökítőanyag szintje a mérések alapján.

Az első heti adatok alapján Egerben lehetett a legrosszabb a helyzet, mivel ott a koncentráció magas szintet ért el, és emelkedő tendenciát mutatott. Szegeden és Debrecenben, valamint a főváros központi részein magasan stagnált a koncentráció. Nyíregyházán, Békéscsabán, Veszprémben és Szekszárdon javul a leginkább a helyzet: a koncentráció emelkedett tartományban van, de csökkenést mutat.

A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentráció-kategóriája és a változás iránya a vizsgált szennyvíztisztító-telepekre érkező nyers szennyvízben:

A SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentráció-kategóriája az utóbbi egy évben a vizsgált települések szennyvizében, heti bontásban. Koncentráció-kategóriák: piros – magas, narancs – emelkedett, sárga – mérsékelt, zöld – alacsony:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

SARS-CoV-2 kimutatásának módszere

Az új koronavírus szennyvízből történő kimutatását 2020 júliusa óta végzi a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A mintavételi helyek kiválasztása olyan megfontolás alapján történt, hogy a minták a lakosság minél nagyobb részét és lehetőség szerint az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Így esett a választás a vármegyeszékhelyekre, a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, valamint öt további agglomerációs településre, amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják. A vírusok egyenetlen eloszlása a szennyvízben kisebb települések esetén nagy mintavételi hibát okoz, és megnehezíti az eredmények értékelését, ezért is indokolt nagyobb létszámú lakosságot ellátó szennyvíztelepeket mintavételi helyszínnek választani. Fontos kiemelni, hogy a szennyvíztelepek által ellátott terület leggyakrabban nem esik egybe egy-egy település közigazgatási határával, a legtöbb telep jellemzően több települést lát el (az ellátott településeket a 2. ábra szemlélteti). A vizsgálatok így a hazai lakosság több mint 40%-át fedik le.

A szennyvíz mintákat a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik, majd a vármegyei kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak munkatársai szállítják a NNGYK laboratóriumába. A vizsgálatok a mintavételt követő 48 órán belül kezdődnek el. A mintákból az ülepedő szennyeződések eltávolítása után ultraszűréssel koncentrálják a vírusrészecskéket, azután a koncentráció mérése a tisztított nukleinsavból digitális PCR technológiával történik.

Nem csak a covidot tesztelik

Azt is közölték, hogy 2024. első hetében az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkenést mutatott a szennyvizekben. Az első héten 6 minta esetében haladta meg az Influenza A vírus
kópiaszáma a kimutatási határt. Az Influenza A vírus szennyvízből történő kimutatását 2023 januárja óta végzi az NNGYK. A mintavételi helyek megegyeznek a SARS-CoV-2 kimutatásnál bemutatott nagyvárosokkal, így a vizsgálatok ebben az esetben is a hazai lakosság több mint 40%-át fedik le.

A szennyvíz mintákat a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik, majd a vármegyei kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak munkatársai szállítják az NNGYK laboratóriumába. A vizsgálatok a mintavételt követő 48 órán belül kezdődnek el. A mintákból az ülepedő szennyeződések eltávolítása után ultraszűréssel koncentrálják a vírusrészecskéket, azután a koncentráció mérése a tisztított nukleinsavból digitális PCR technológiával történik. A folyamat azonos reakciótérben zajlik a SARS-CoV-2 kimutatással (multiplex PCR).

Címkék:
egészség, szennyvíz, járvány, egészségügy, koronavírus, beteg, lakosság, covid-19, covid, örökítőanyag, nngyk,