Fájdalmas népbetegség kínozza a magyarokat: sokan szenvednek tőle, pedig lenne megoldás

Pénzcentrum2024. január 14. 15:03

A magyarok jó része szenved gyomorbántalmaktól, ám arra talán kevesen gondolnak, hogy ez egy komolyabb betegség első jelzése is lehet. A reflux hazánkban is komoly probléma, szinte már népbetegség, de sokan nem mennek el vele orvoshoz - pedig kezelhető és meg is előzhető.

Ha savanyú ízt tapasztalsz a szádban, felfúvódást, gyomorégést érzel, akkor lehet, hogy savas refluxnak vagy hivatalos nevén gastrooesophagealis reflux betegségnek (GERD) tulajdonítottad a tüneteket. És sajnos könynen lehet, hogy nem is gondolod rosszul. A GERD már egy krónikusabb állapot, amely az idő múlásával ismétlődő savas reflux következménye lehet, meglehetősen gyakori: az adatok szerint a magyarok több mint harmadát érintheti.

De annak ellenére, hogy hányunknak van ilyen betegsége - és milyen jól ismerjük néhány tünetét - a savas refluxnak vannak olyan mellékhatásai, amelyek a gasztroenterológusok szerint kevésbé ismertek. Ebben a cikkben megmutatjuk, mely esetekben kell még gyanakodni, illetve orvoshoz fordulni.

1. Nyomás a fülben

„A Reflux anyag a nyelőcső medencéiből indul el felfelé a torok legfelső részéig, ahol csövek kötik össze az orrnyálkahártyát mindkét füllel”  - mondta Dr. Mark Tanchel gasztroenterológus.

A reflux által kiváltott gyulladás növeli a nyomást ezekben a csövekben, ami teltségérzetet vagy elzáródást okozhat a fülekben.

Hozzátette azt is, hogy a fülfájás, a fülcsengés és a halláskárosodás már kapcsolódó tünetek is lehetnek, tehát ez már gyanúra adhatnak okot.

2. Légzési nehézség

Hasonlóképpen a nyelőcsőhöz, a sav bejuthat a légutakba is.

A nyelőcső és a légzőrendszer közelsége az oka annak, hogy a savas reflux néha légzési nehézséget okozhat. A sav fertőzést vagy gyulladást okozhat, ami légszomjat eredményez

- mondta Dr. Ali Khan gasztroenterológus, a virginiai Gastro Health munkatársa.

Elmagyarázta, hogy a sav fertőzést vagy gyulladást okozhat, ami légszomjat eredményez.  Egy másik tényező, amelyet meg kell jegyezni: a savas reflux gyakoribb az asztmás embereknél, akik krónikus köhögést, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget tapasztalhatnak, ha a reflux is megtámadta őket.

3. Fog- és szájproblémák

Egész pontosan: a fogak érzékenysége és korróziója, savanyú íz a szájban és rossz lehelet , Az előbb már idézett Mark Tanchel elmagyarázta, hogy ezek a problémák annak következményei lehetnek, hogy a sav közvetlenül érintkezik a szájüreggel.

A nyál védi a fogakat azáltal, hogy puffereli a savat és biztosítja a fogak remineralizációjához szükséges anyagokat. A gyomorsav képes legyőzni ezeket a védelmi mechanizmusokat, és mind a gyermek-, mind a felnőtt betegeket érinti

– mondta Tanchel.

4. Mellkasi fájdalom

Fontos megjegyezni, hogy a mellkasi fájdalomnak sokféle oka van .

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Először mindig ki akarjuk zárni az ijesztő, életveszélyes állapotokat, például a szívrohamot" – mondta Ali Khan, megjegyezve, hogy a tüdőproblémákkal és a mellkasfal gyulladásával kell foglalkozni leginkább.

Amikor ezeket ki tudjuk zárni, ellenőrizzük azt, hogy a mellkasi fájdalom az ellenőrizetlen savas reflux megnyilvánulása-e, és ez további vizsgálatot indokolhat az orvosnál

- tette még hozzá. De hogyan vezet a savas reflux mellkasi fájdalomhoz? A többi mellékhatáshoz hasonlóan, amikor a sav felfelé halad a nyelőcsőben , mellkasi fájdalmat okozhat (amely a nyakra, a torokra és az állkapocsra is sugározhat),  írta egy orvosi szaklap nemrégiben.

Mi enyhítheti a savas refluxot?

Mindenképpen kezeljük a savas refluxot, tanácsolta Dr. Tanchel ,mert ezzel csökkenthetjük a másodlagos tüneteket. Megemlítette az asztmát és a fogszuvasodást, mint olyan eseteket, amikor okos lépés lehet szakemberhez fordulni.

És hogy milyen otthoni gyógymódokat érdemes kipróbálni? Ami az étrendi változásokat illeti, Tanchel azt javasolta, hogy próbáljuk meg elkerülni a koffeint, a szénsavas italokat, a savas és fűszeres ételeket, az alkoholt, a dohányzást és a késő esti étkezést. Az olyan ételek fogyasztása, mint a zabpehely, a görögdinnye, a joghurt és a kamillatea, szintén segíthet a tünetek enyhítésében. Amikor lefekszünk, emeljük fel a fejünket hat-nyolc centire az ágytól vagy a kanapétól.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az orvos meglátogatásának szükségessége alapvetően négy tényezőre vezethető vissza: gyakoriság, intenzitás, otthoni kezelés nehézsége és az adott tünet.

A betegeknek orvoshoz kell fordulniuk, ha a gyomorégés vagy a felső hasi fájdalom tünetei gyakoribbak vagy súlyosabbak, mint korábban, illetve ha több mint két hétig kipróbálták a GERD vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszereit, és a tünetek nem enyhülnek

- mondta Tanchel.

Ami a specifikus tüneteket illeti, Tanchel úgy véli, hogy ezek a leginkább aggasztóak, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek:

  • Mellkasi fájdalom
  • Hátfájás
  • Nyelési nehézség
  • Fogyás
  • Hányinger és hányás
  • Krónikus köhögés (különösen éjszaka)
  • Sípoló légzés vagy asztma tünetei
  • Rekedtség vagy hangváltozás
  • Gombóc érzése a torokban

(via HuffPost)

Címkék:
egészség, háziorvos, betegség, tünet, betegségek, fájdalomcsillapító, tünetek, egészség megőrzése,