Fennakadások lehetnek a magyar kórházakban: részlegesen leállhat az ellátás, nem látják el a betegeket

Népszava2024. január 9. 08:58

Ideiglenes intézkedésről van szó, beteg ellátatlanul nem marad – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az NNGYK honlapján megjelent határozatok kapcsán a Népszavának, melyek kórházi osztályok részleges, illetve teljes leállításáról szólnak. A fővárosban az államtitkár szerint nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Az NNGYK honlapján január hatodikán egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be - hívta fel a figyelmet Kunetz Zsombor orvos, a Röntgen blog szerzője. A listából egyebek mellett kiderül, hogy a Szent János Kórház – noha a budai agglomeráció baleseti centruma –, már a sérültek, illetve az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani.

"Január elején több olyan jogszabály életbe lépett, ami szűkítette a foglalkoztatást" – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a lapnak, aki a munkaerő-közvetítés, kölcsönzés megszüntetését említette. A szakértő szerint a munkaerőhiány mögött ott lehet a kórházak eladósodása is, a költségvetési korlátok miatt nem is lehet annyi embert felvenni, mint amennyinek a kórházak szükségét érzik.

Takács Péter szerint ugyan januártól a kórházak már nem köthetnek szerződést, szavai szerint „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de úgy vélte, hogy az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe. Az államtitkár azt mondta: az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés.

Címkék:
egészség, kórház, egészségügy, munkaerő, betegség, ügyelet, sürgősségi, államtitkár, betegellátás, egészségügyi dolgozók, kórházak, egészségügyi ellátórendszer, kórházi ellátás, nngyk,